Adel i suprug šetali plažom i naišli na ogromnu lignju tešku preko 300 kilograma

Adel je prvobitno želela stvorenje da vrati u more, ali je ubrzo shvatila da je uginilo

Foto: Printscreen/Youtube/ LiveScience

Jedan par zatekao je neobičan prizor prošlog vikenda šetajući Golden Mile plažom u Južnoafričkoj Republici.

Naime, koračajući pored okeana Adel Gros i njen muž ugledali su ogromnu lignju nasukanu na obolu, tešku više od 300 kilograma i dugačku oko četiri metara.

- Oh Bože, ostala sam bez daha kada sam prvi put ugledala ogromno stvorenje. Iskreno, u prvi mah mi je ličila na neku neverovatnu praistorijsku životinju - kazala je Adel za portal “Live Science”, a prenosi “News.co.au”.

Adel, koja je rodom iz Kejptauna, kazala je da je htela da vrati životinju u okean.

- Međutim, kada sam bolje pogledala, shvatili smo da je lignja uginula - priča Gros.

Ona je dodala da nije bilo tragova da je ogromno stvorenje napala ajkula ili neki drugi predator i istakla da ne zna šta bi mogao da bude uzrok smrti.

- Noć pre toga imali smo velike talase, te pretpostavljam da su je oni odneli na obalu u ranim jutarnjim časovima. Tražili smo ujede i bilo kakve povrede, ali ništa nismo našli - objasnila je Adel.

Pošto je slike ogromne lignje podelila na društvenim mrežama, Adel je stupila u kontakt sa kuratorom okeanografskog muzeja Iziko, Vejnom Florensom. Dr Florens i njego tim preuzeli su telo lignje i trenutno se nalazi u hladnjači kako bi organizam sačuvali.

Kako stoji u saopštenju muzeja, naučnici žele da studiozno ispitaju anatomiju i DNK stvorenja pošto se okonča blokada zemlje zbog korona virusa.

Video: Pronašla je školjku, a u njoj...

(M. Lj.)