Južna Koreja nije uspela da postavi probni satelit u orbitu

"Nažalost nismo uspeli, ali bio je to veliki napredak, za prvi pokušaj", rekao je predsednik Mun Džein

Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja nije uspela da postavi probni satelit u orbitu nakon prvog lansiranja letelice Nuri, saopštio je u četvrtak predsednik zemlje Mun Džein.

- Nažalost nismo uspeli, ali bio je to veliki napredak, za prvi pokušaj. Raketa je uspela da dostigne visinu od 700 kilometara i ja sam veoma ponosan na to - rekao je on.

Predsednik je dodao da je u planu još pet lansiranja, do 2027. godine, a da se sledeće planira za maj 2022, prenosi CNN.

Južna Koreja je uložila 1.66 milijardi dolara o ovaj projekat, do 2010. godine, a da je jučerašnja misija bila uspešna, ona bi postala sedma zemlja na svetu koja je uspela da konstruiše letelicu koja može da ponese satelit težak više od jedne tone.

Foto: Tanjug/AP

Do sada, to je uspelo Rusiji, Americi, Francuskoj, Kini, Japanu i Indiji.

Prva lansiranja, 2009. i 2010. godine, kada su koristili ruske motore, bila su neuspešna. Godine 2013. uspeli su da pošalju letelicu u nisku Zemljinu orbitu, takođe koristeći Rusku tehnologiju.

"Nuri", što znači "Svet" na korejskom, prva je domaća letelica

Ovo je bila veoma osetljiva tema u poslednje vreme, obzirom na to da će se Severna Koreja suočiti sa sankcijama zbog svojih nuklearnih raketa.

Južna Koreja planira lansiranje i vojnih satelita, koji bi u budućnosti mogli da se koriste za nadgledanje, navigaciju i komunikacije, ali zvanično poriču da bi mogli da sadrže i oružje.

Zemlja takođe ima planove usmerene i na druge oblasti istraživanja, kao što je njen prvi lunarni satelit, razvijen u partnerstvu sa NASA-om, koji bi trebalo da bude lansiran u avgustu sledeće godine.

On će kružiti oko Meseca oko godinu dana, u sklopu prve njihove misije koja je putovala izvan Zemljine orbite.

Video: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs)