NE IGNORIŠITE DATUM! Naučnici otkrivaju zašto je rizično piti flaširanu vodu nakon isteka roka trajanja

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Iako se flaširana voda retko “pokvari” pre nego što je popijemo, stručnjaci upozoravaju da ambalaža u kojoj se čuva - plastična flaša - može vremenom da se razgradi i poveća rizik po zdravlje, uključujući rizik od raka.

Voda u flašama obično ima rok trajanja od 18 meseci do dve godine, ali se taj rok ne odnosi na samu vodu, već na plastičnu ambalažu. Iako bi voda u tom periodu trebalo da sačuva ukus i kvalitet, konzumiranje nakon isteka roka može povećati unos štetne mikroplastike koja se povezuje s karcinomom creva, oštećenjem mozga i neplodnošću, navode stručnjaci.

Mikroplastika u organizmu

Mikroplastika su sićušne čestice plastike, veličine i do dva mikrometra, koje se sve češće pronalaze u ljudskom organizmu.

Nedavne studije otkrile su prisustvo mikroplastike u ljudskim plućima, majčinom mleku, pa čak i krvi - što izaziva zabrinutost koliko duboko zapravo može da prodre u telo, prenosi Daily Mail.

Istraživač zagađenosti slatkih voda koja sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), dr Šeri Mejson, izjavila je:

Postoji povezanost između mikroplastike i rizika od određenih vrsta raka, smanjenog broja spermatozoida, ADHD-a i autizma. Znamo da su te hemikalije iz plastike povezane sa tim stanjima, a plastika predstavlja način da one uđu u naša tela”, objasnila je.

Foto: Shutterstock

Rizici po zdravlje

Naučna zajednica sve češće povezuje mikroplastiku sa neurotoksičnošću, hroničnim upalama, hormonskim disbalansom i poremećajem metabolizma.

Nova studija Sare Sadžedi sa Univerziteta Konkordija ukazuje da osobe koje redovno piju flaširanu vodu unose i do 90.000 više mikroplastičnih čestica godišnje u poređenju sa onima koji piju vodu iz česme.

Rizici po zdravlje koje nose plastične boce za jednokratnu upotrebu su ozbiljni. Mikroplastika može izazvati disbalans crevne flore, doprinose respiratornim bolestima i predstavljaju hroničnu opasnost po ljudsko zdravlje”, tvrdi Sadžedi.

Čak i kada se voda konzumira pre isteka roka, stručnjaci upozoravaju da mikroplastika može dospeti u vodu već tokom procesa proizvodnje. Kako se plastika vremenom razgrađuje, broj mikroplastičnih čestica raste.

Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

"Degradacija plastike"

Najčešće korišćeni materijal za flaše – PET (polietilen-tereftalat) – s vremenom može promeniti ukus i miris vode.

Iako PET ne sadrži supstance poput BPA, skladištenje u toplim uslovima, izlaganje sunčevoj svetlosti ili blizina jakih hemikalija može dodatno ubrzati degradaciju plastike, poručuju stručnjaci.

PET plastika je takođe "prozračna", što znači da voda vremenom može delimično ispariti, a čestice iz spoljašnje sredine mogu lakše dospeti u flašu.

(Telegraf.rs)