• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uređenje arheološkog lokaliteta Belo brdo: Počela druga faza radova

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radovi su započeti 1. marta, a nakon izvršenog geodetskog snimanja i obeležavanja terena usledila je priprema gradilišta uklanjanjem mobilijara i svih objekata koji nisu od infrastrukturnog značaja

  • 0
Belo brdo, Vinča, arheološko nalazište Foto: Shutterstock

U sklopu kapitalnog projekta Vlade Srbije "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ u toku je realizacija druge faze radova koji obuhvataju uređenje priobalja, saopštili su danas izvođači projekta.

- U ovoj fazi planirani su radovi na izgradnji i rekonstrukciji obaloutvrde, razrada projekta prezentacije na arheološkom lokalitetu i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za posetioce i Naučno-istraživačkog centra, kao i izrada koncepta Mesne zajednice - piše u saopštenju.

Kako je saopšteno, preduzeće Srbijavode je nosilac investitorskih prava za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji obaloutvrde, a u toku je faza koja podrazumeva uređenje i zaštitu ovog arheološkog nalazišta od štetnog dejstva voda Dunava.

- Aktivnosti obuhvataju tehničku pripremu za sprovođenje investicionih radova na uređenju i zaštiti od štetnog dejstva u dužini od 770 metara i sanacione radove na delu postojećeg vodnog objekta u dužini od 200 metara, čija je stabilnost usled ispiranja i velikih voda reke Dunav ugrožena - navedeno je u saopštenju.

Radovi su započeti 1. marta, a nakon izvršenog geodetskog snimanja i obeležavanja terena usledila je priprema gradilišta uklanjanjem mobilijara i svih objekata koji nisu od infrastrukturnog značaja.

- U toku su radovi na iskopu temeljnog rova u cilju sanacije obaloutvrde i sistema zaštite od poplava u okviru kojeg će integralno biti izgrađena pešačko-biciklistička staza, a po planiranoj dinamici bi trebalo da budu završeni do kraja jula 2024. godine - navedeno je u saopštenju.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović ocenio je da je "postojeća obaloutvrda bila u vrlo lošem stanju čime je ugrožena njena stabilnost".

Razrada koncepta prezentacije na arheološkom nalazištu Belo brdo u Vinči poverena je Privrednom društvu Metaklinika d.o.o. iz Beograda zaključenjem ugovora sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Vlada Srbije je 2021. godine započela realizaciju kapitalnog trogodišnjeg projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”. Kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa kabinetom predsednika Vlade Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>