• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi vladar javno spalio leševe kraljevske porodice: Bila je to dramatična i ritualna promena režima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatni ostaci otkriveni su na nalazištu Ukanal u Gvatemali, u majanskoj piramidi

  • 0
Piramida Maja Jedna od piramida Maja u Gvatemali, u mestu Tikal... Foto: Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia

Velike, ugljenisane gomile otkrivene u majanskoj piramidi, hramu, sadrže ostatke članova kraljevske porodice i vredne ukrase. Naučnici veruju da su predstavljale deo „dramatičnog i javnog rituala“ tokom promene režima, tj. dinastija.

Arheolozi su otkrili ostatke ovog destruktivnog događaja na nalazištu Ukanal u Gvatemali, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Antiqity.

- Ključni istorijski događaji retko mogu da se pronađu direktno u arheološkim ostacima, između ostalog i zato što značaj događaja često zavisi od percepcije učesnika. Ovaj članak dokumentuje ritualno spaljivanje u ranom 9. veku u majanskom Ukanalu i smatramo da je on označio javno uništavanje starog režima. Umesto da posmatramo ovaj događaj kao deo kolapsa klasičnog perioda Maja, smatramo da je ovo bila revolucionarna tačka oko koje je došlo do preobražaja Kanvicnala, što je pokrenulo širu političku tranziciju u južnim oblastima Maja – navodi se u studiji.

Nakon proučavanja ostataka, istraživači su otkrili spaljene ljudske kosti, kao i stotine delova odeće i nakita napravljene od vrednijih materijala, navodi LiveScience.

- Pronašli smo velike količine gareži, ugljenika i pepela pomešanog sa spaljenim kostima i delovima žadeita i morskih školjki koje su toliko bile spaljene da su naprsle i eksplodirale. Prvo nismo ni znači šta gledamo – rekla je Kristina Halperin, profesorka antropologije Univerziteta u Montrealu, za LiveScience.

Kada su otkrili ostatke zelene maske od žada i dva parčeta opsidijana koji su predstavljali oči maske, shvatili su da je reč o masci koju su kod Maja nosili članovi kraljevske porodice.

- Nismo znali šta gledamo dok nismo otkrili i dijademu. Samo vladari bi mogli da nose nešto takvo. Znali smo da smo u kraljevskoj grobnici – rekla je Halperinova.

Kada su uradili datiranje radioaktivnim ugljenikom, naučnici su otkrili da se neke stvari ne slažu. Iako su ugljenisani delovi nastali između 773. i 881. godine, kosti su bile decenijama starije. Kako su naveli, to je sugerisalo da je neko ušao u grobnicu specijalno da bi spalio ostatke kraljevske porodice, a onda ih pohranio u zemlju tokom izgradnje nove faze hrama.

- Kosti su bili fragmentirani, ali smo mogli da utvrdimo da je reč o najmanje četiri osobe. Teško je identifikovati ih, ali znamo da je bar u jednom slučaju reč o odraslom muškarcu – navela je Halperinova.

Ona dodaje da u tekstovima postoje dokazi o političkoj krizi koja se dešavala tokom ovog vremenskog perioda, kao i da je ovo spaljivanje bilo početak nove ere političke vlasti.

- Jedna od većih promena u političkoj istoriji kraljevstva Kanvicnal desila se početkom 9. veka, kada je vlast preuzeo Papmalil ili Papamalil. Ovo ime ne postoji u drugim tekstovima klasičnog perioda i moguće da je stranog porekla. Papmalil je vladao ne sa kraljevskom titulom već sa titulom ochk‘in kaloomte‘, visoka titula povezivana sa vojnim liderima najvišeg statusa – navodi se u studiji.

(Telegraf Nauka / LiveScience / Antiquity)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>