Vreme čitanja: oko 1 min.

Gutereš pozvao Izrael i Hamas da sklope dogovor o primirju u Gazi

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa započneti su u ponedeljak u Kairu

  • 1
Antonio Gutereš Moldavija Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je izraelsku vladu i Hamas da postignu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, dok pregovori o novom privremenom prekidu vatre traju u Kairu.

''Zbog naroda Gaze, zarad talaca i njihovih porodica, zarad regiona i sveta'', poručio je Gutereš na platformi X.

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa započneti su u ponedeljak u Kairu.

Kako se navodi, predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u ponedeljak je saopštio da je Hamasu predstavljena ''velikodušna ponuda'' koja uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika.

On je tokom govora na specijalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

Kameron je ocenio da rukovodstvo Hamasa treba da napusti Pojas Gaze kako bi se otvorila mogućnost o pregovorima o dve države.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA