• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri rimska groba pronađena u Portugalu

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri groba iz 5. ili 6. veka nove ere pronađena sa na prostoru antičkog rimskog grada Osonoba u Faru na jugu Portugala.

  • 0

Prva arheološki dokazi Osonobe su iz 4. veka pre nove ere, kad su se Feničani naselili na zapadu Mediterana. Grad je od 2. veka pre nove ere do 8. veka nove ere bio pod rimskom i vizigotskom vladavinom, a onda su ga 713. godine osvojili muslimani, piše ArkeoNews.

Arheolozi iz ERA Arheologije otkrili su antičke rimske strukture i ostatke muškarca, žene i deteta istražujući oblast of 5.000 kvadratnih metara na kojoj će se graditi nekretnine.

Iskopavanja su otkrila grobove muškarca čiji skelet je bio ceo i koji je bio star između 39 i 45 godina, kao i mlade žene ispod 25 godina starosti i bebe koja nije starija od šest meseci. Pronađeni su u staroj radionici za popravku kamiona i smatra se da potiču iz 5. ili 6. veka.

Izgleda da su iz grobova u prošlosti ukradene „male narukvice, ogrlice i prstenje“. Grobnice ukazuju da su sahranjeni možda imali „neki viši ekonomski status“ pošto nisu bili prosto stavljeni u rake, već su sahranjeni u pažljivo napravljene grobove.

Uzajamna blizina tri groba sugeriše da se radi o članovima porodice. Preciznije odgovore bi trebalo da daju DNK testovi i tehnike izotopske analize u cilju određivanja kretanja populacije i prehrambenih običaja iz hemijskih tragova u antičkim ljudskim ostacima.

Arheolozi nisu bili iznenađeni ovim otkrićem pošto su 2020. već otkrili rimski artefakt za koji se veruje da je iz 1. veka. Zna se da ta oblast ima arheološki potencijal, sa manastirom iz 17. veka (Santo Antonio dos Kapušos) na zapadu, a na istoku je oblast gde je pronađen mozaik boga Okeana, sada nacionalno blago.

Iznenađujuća je bila lokacija grobova. Ranije studije kažu da je to možda stambena oblast ili više povezana sa industrijskim aktivnostima. Postoji mnogo tragova solana. Ova lokacija je gotovo u urbanoj gradnji, kažu arheolozi, dodajući da to ilustruje i uspon i pad Osonobe.

Grobovi muškarca i žene su bili zatvoreni krečnjačkim pločama, za koje se smatra da su bile delovi nekih od najznačajnijih zgrada u toj oblasti.

Osim grobova, pronađene su i stotine malih delova, što sugeriše da je i tamo možda bio neki mozaik. Istraživači su takođe pronašli rimske artefakte u toj oblasti, uključujući keramiku, eksere, kašiku, moguće dokaze o fabrici boja i novčiće iz vremena vladavine Konstantina Velikog, 306-337.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>