• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrhove koplja koristili su i za kasapljenje ulovljenih bizona: Neobičan eksperiment otkrio i kako

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lovci su uspeli da obrade bizona za tri sata i 10 minuta

  • 1
Vrh koplja Vrh koplja pripadnika Klovis kulture... Foto: William Scott / Alamy / Alamy / Profimedia

Pripadnici Klovis kulture vrhove koplja prepoznatljive za njih koristili su i kao deo koplja, ali i kao svojevrsne noževe za kasapljenje ulovljenih životinja. To je zaključak tima američkih arheologa i antropologa.

U studiji objavljenoj u Journal of Archaeological Science: Reports istraživači su zamolili grupu lovaca da koristi replike vrhova koplja Klovis kulture za kasapljenje bizona, navodi Phys.org.

Ranija istraživanja pokazala su postojanje paleoameričke kulture u delovima Severne Amerike pre između 11500. i 10800. pre nove ere. Kultura je nazvana klovis, a najčvršći dokaz njihovog postojana su upravo ovi jedinstveni nazubljeni vrhovi koplja.

Da bi testirali svoje teorije, naučnici su angažovali grupu od pet modernih lovaca povezanih sa kompanijom za život u prirodi MeatEater. Oni jedu samo ono što ulove, pa imaju znanja o kasapljenju velike divljači. Imali su zadatak da to urade sa dva tipa oruđa – kamenim noževima bez drške i vrhom koplja sa drškom.

Lovci su uspeli da obrade bizona za tri sata i 10 minuta. To je pokazalo da su vrhovi koplja sa drškom efikasniji od kamenih noževa bez drške. Osim toga, bili su i bezbedniji jer se niko nije posekao, a posekotina je u drugom slučaju.

Tim je zbog toga zaključio da su pripadnici Klovis kulture koristili vrhove koplja za više aktivnosti, a jedna od njih bila je i kasapljenje životinje.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normalan

    21. april 2024. | 09:46

    Reci indijancima što ste ih istrebili, kad već istrazujes reci da ste genocidan narod a ne da izmisljate razne nazive da sakrijete istinu. Za vas su Srbi miljana daleko za nas su se indijanci borili za jedinog bjelog covjeka a dta ste vi uradili pobili toliki narod za šta?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>