• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislilo se da je otkriven grob bračnog para i konja: Posle dve decenije DNK analiza otkrila istinu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Detaljna analiza skeleta i DNK pokazala da nije reč o mužu i ženi iz srednjeg veka, već da su tu u 2. ili 3. veku sahranjene majka i ćerka

  • 0

Kada je u Velsu 2004. otkriven grob u Velsu, u Austriji, mislilo se da su u njemu sahranjeni bračni par i konj iz srednjeg veka. Tek sada, posle dve decenije, ispostavilo se da to nije istina i da je reč o grobu majke i ćerke i to iz vremena Starog Rima.

Do ovog otkrića došli su istraživači predvođeni antropološkinjom Silvijom Kirčengast i arheologom Dominikom Hagmanom sa Univerziteta u Beču, navodi Phys.org.

- Grob dve osobe i konja otkriven 2004. u istočnom groblju nekadašnjeg rimskog grada Ovilave, danas Velsa u Austriji, proučio je interdisciplinarni tim naučnika. Ova grobnica je izuzetna iz dva razloga: prvo što je jedna osoba u grobu grlila drugu, a drugo što je u njoj prisutan i skelet konja. Zbog svega se mislilo da je reč o osobama različitih polova sahranjenim zajedno sa konjem. Zbog životinje se verovalo da je grob iz ranog srednjeg veka – navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Archaeological Science: Reports.

Nova analiza oba skeleta i ostataka konja pokazala je da je to greška.

- Datiranje radioaktivnim ugljenikom pokazalo je da su ostaci iz rimskog perioda. Osim toga, analiza drevnog DNK pokazala je da je reč o dve ženske osobe koje su najbliži srodnici, zbog razlike u starosti od 15 do 25 godina pretpostavlja se da su u pitanju majka i ćerka. Ovi najnoviji naučni metodi otkrili su prvu sahranu majke i ćerke na prostorima današnje Austrije – piše u studiji.

Sve to znači da je grob 500 godina stariji nego što se mislilo.

- U rimskim vremenima sahrane u kojima se ljudska tela polažu grob kraj konja su veoma retka. Ali što je još izuzetnije je što je ovo prvi grob iz rimskog perioda u Austriji u kome su, što je genetska analiza pokazala, sahranjene majka i ćerka. One su sahranjene istovremeno i to naše otkriće čini posebno uzbudljivim – objasnio je Dominik Hagman, glavni autor studije.

Veruje se da je starija žena imala između 40 i 60 godina, a mlađa između 20 i 25.

(Telegraf Nauka / Phys.org / Journal of Archaeological Science: Reports)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>