• 25

6 vrsta obuće u kojoj ne biste smeli da sednete za volan: Ova je najopasnija

Verovali ili ne, prikladna obuća smanjuje rizik od saobraćajne nezgode

 • 25

Razne stvari ne bismo smeli da radimo dok vozimo. Ne smemo da telefoniramo, jedemo, šminkamo se... Ali, često zaboravljamo da za sigurnu vožnju treba da odaberemo i prikladnu obuću, piše portal Reader's Digest.

Kako bi smanjili šansu za brojne saobraćajne nezgode, vozači bi trebalo da pripaze i na to kakvu obuću biraju za vožnju. Za sigurnu vožnju treba odabrati i prikladnu obuću, rekla je Laura Adams, analitičarka za sigurnost i obrazovanje na Driver’sEd.com.

Zato je važno znati koja obuća nije sigurna za vožnju. Ovo je obuća koju bi trebalo da izbegavate za vožnju.

1. Japanke

Japanke

Foto: Facebook

Japanke su najopasnija obuća za vožnju. "Opasnost kod ovakve vrste obuće je da donji deo lako može zapeti ispod papučice ili može skliznuti sa stopala. A, to može biti jako opasno i nesigurno ako treba da stisnete kočnicu ili gas kada vam se to dogod - objašnjava Ronit Tehrani, jedan od vlasnika autoškole u Pensilvaniji.

2. Kućne papuče

Papuce

Foto: etsy.com

Kada treba samo da odete do najbliže prodavnice, verovatno odlučite da ostanete u kućnim papučama, ali nemojte to raditi. Kućne papuče su jednako opasne kao i sandale jer nemaju zatvoren gležanj i u bilo kojem trenutku mogu lako skliznuti sa stopala.

3. Cipele s platformom

"Ravne cipele su sigurnije jer je stopalo bliže papučicama pa možete bolje stisnuti pedale i odrediti količinu pritiska. Ali, ako vozite s cipelama s debelom platformom, možete slučajno promašiti papučicu, stisnuti dve odjednom ili stisnuti prejako ili preslabo," rekao je Adams.

4. Štikle

Papuce, stikle, voznja

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da u njima nije lako ni hodati, onda ne bi trebalo biti čudno da one nisu idealne za vožnju. "Da biste imali kontrolu nad papučicama, vaša peta treba biti celom površinom na podu," kaže Adams.

Kada nosite štikle, peta ima samo mali dodir s dnom. One imaju i drugih nedostataka kao stavljanje stopala u neudoban i neprirodan položaj od onog na kojeg ste navikli.

5. Nove cipele

Ovo može biti malo čudno, ali da bi izbegli neprijatna  iznenađenja tokom vožnje, morate da znate kako se osećate u obući koju nosite za vreme vožnje. "Tek kupljene cipele mogu biti jako neudobne, a poslednja stvar koju želite je da vam cipela sklizne s papučice," upozorio je Adams.

6. Bez cipela

Verovatno znate da vožnja bez obuće nije najsigurnija. Ako ste navikli da vozite s cipelama, vožnja bez njih može biti jako strana, a to nije ono što želite da osetite za vreme vožnje.

- Ako vozite bez obuće teže vam je da stisnete papučicu nego kada vozite s cipelama. Bosonoga vožnja mogla bi da utiče na vreme kočenja i tako vas izloži riziku - rekao je Adams.

No Tehrani priznaje da je bosonoga vožnja bolja opcija od vožnje u navedenoj ili jako neudobnoj obući, jer omogućuje bolju kontrolu nad papučicama. Međutim, bolje ju je izbegavati.

Kakvu obuću nositi?

Papuce, stikle, voznja

Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko stvari na koje treba paziti. Stopalo treba biti zatvoreno, a peta treba biti celom površinom na podu. Najsigurnija je ravna obuća i cipele s tanjim đonom. Dobra opcija su udobne patike, baletanke ili mokasine. Neke cipele su i posebno dizajnirane za vožnju.

Adams i Tehrani savetuju da u svom automobilu uvek imate par udobnih cipela, koje su prilagođene za vožnju i da pre vožnje obavezno promenite obuću.

(Telegraf.rs/rd.com/24sata.hr)

Komentari

 • stvarno?

  pa da se uvede zakon da proizvodjachi automobila prave adekvatnu obucu za to vozilo. lichno mislim da obuca nema veze sa tim da li znash da vozish ili ne. a sigurnost po meni ne lezi u obuci. ja mogu i sa perajima za ronjenje da vozim. problem ja vishe u tome koliko vozacha ima dve leve noge i da li su mu refleksi kao kod mrtvog konja.

 • Saobracajac

  Kazna za voznju sa papucama u nasem zakonu nema ne lupajte gluposti i da bez botrebe plasite ovaj narod koji je jezivo preplasen.

 • anjaaaa

  Ja vozila u papucama pa op....10 crvenih kazna.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima