• 10
 ≫ 

Šta sami možemo da popravimo na svojim savremenim automobilima?

 ≫ 

A ako želite da promenite običnu sijalicu prednjeg fara, neretko ćete morati da posegnete za uputstvom za upotrebu, naoružate se strpljenjem i uklonite nekoliko delova pre nego što do nje dođete

 • 10

Izgleda da su dani kada su naši očevi, rođaci i komšije iz hobija održavali svoje automobile odbrojani. Savremni automobili su neprobojne tvrđave skupe elektronske opreme, pa jedan pogrešan potez može da izazove domino efekt događaja od kojih će svaki predstavljati još po jednu dodatnu stavku na računu kod majstora.

Šta, ustvari, zaista možemo sami danas da uradimo na svom automobilu?

Ako je vaš ljubimac opremljen ksenonskim svetlima, ona rade pod naponom od čak 20.000 volti pa je čeprkanje po njima opasno.

Čak i promena akumulatora kod nekih automobila može za rezultat da ima potrebu za reprogramiranjem prozora i elektronskog daljinskog ključa, bez koga je pokretanje motora nemoguće.

A ako želite da promenite običnu sijalicu prednjeg fara, neretko ćete morati da posegnete za uputstvom za upotrebu, naoružate se strpljenjem i uklonite nekoliko delova pre nego što do nje dođete.

Auto-mehaničar, popravljanje kola, automehaničar

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Cilj svega toga je da vas demotiviše i natera da servisima obezbedite dodatni posao. Poslednja direktiva EU naglašava da promena sijalica ne sme da bude komplikovana. To je, međutim, siva zona - jer, šta to znači "ne sme da bude".

Ono što na današnjim automobilima možete da promenite su filteri za vazduh, enterijer i filter za ulje. Možete i da dodate ulje, antifriz i tečnost za pranje stakala.

Ali, čak ni sa promenom guma stvari nisu tako jednostavne.

Ako su gume opremljene pasivnim sistemom za nadgledanje pritiska (koji meri brzinu okretanja točkova preko ABS sistema), onda možete sami da se bavite njihovom zamenom. Međutim, ako su u točkove ugrađeno aktivni sistemi (posebni senzori u svakoj gumi), posle promene guma u sopstenoj režiji vrlo je verovatno da će oni prestati da rade.

Video: Auto pokojne tašte restaurirao 3 godine kako bi iznenadio suprugu za godišnjicu braka

(Telegraf.rs/HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • JO

  23. decembar 2019 | 22:02

  Možemo menjati jelkicu.

  53
  0

  Podelite komentar

 • Boban

  23. decembar 2019 | 20:04

  Xenon više nije savremen. Njegovo vreme je bilo pre 15 godina.

  22
  5

  Podelite komentar

 • Fiat fan

  23. decembar 2019 | 21:33

  Zar ste bas morali Fijata na naslovnu stranu za mene nema boljeg auta 😥 nikad me nije ostavio na putu

  21
  8

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA