• 8

Kad mraz stegne: Kako da brzo i efikasno odledite bravu na vašem automobilu?

Nije potrebno puno vremena da se brava na autu zaledi, ali kada se to dogodi, može da stvori puno problema...

  • 8

Potrebno je samo malo vode da se brava zamrzne, pa da ujutro ne možete da uđete u svoj automobil. To može da se desi ako vam je auto bio napolju cele noći ili ste ga oprali neposredno pre pada temperature. Ukoliko pri ruci nemate specijalno sredstvo za odleđivanje, ovo trikovi vam mogu biti od pomoći.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Mnogi od nas, posebno žene, nose u torbi bočicu sa gelom za dezinfekciju ruku. Ono može da vam pomogne da se izvučete iz situacije sa zaleđenom bravom. Jedinjenja u sredstvu za dezinfekciju ruku koji uništavaju mikrobe, takođe smanjuju tačku smrzavanja vode i mogu da otope led unutar brave u roku od nekoliko sekundi.

Da biste odmrzli bravu jednostavno premažite ključ sa sredstvom za čišćenje ruku i lagano ubacite ključ u bravu ali nemojte da forsirate pritisak. Poslednje što želite je da slomite ključ ili da vam ostane slomljen u bravi. Dakle, ako vidite da ključ neće da uđe u bravu, lagano ga gurajte, navodi Firestone Complete Autocare.

Ako ste uspeli da ga ubacite u bravu, ostavite ga 30 sekundi u bravi da alkohol odradi svoj posao. Nakon toga probajte  da okrente ključ i otvorite vrata.

Auto

Foto: Pixabay.com

WD-40

Ukoliko nemate specijalno sredstvo za odmrzavanje, neki ljudi koriste WD-40 tako što ga naprskaju direktno na bravu. Prema njihovom iskustvu WD-40 ima sličan efekat kao sredstvo za odmrzavanje, a pored toga sprečava da se brava ponovo smrzne, navodi Express.

Zagrevanje ključa i ostali trikovi

Možete da zagrejate ključ sa upaljačem ili šibicom, ali vodite računa da ključ ne bude vreo već samo topao na dodir i pazite dok grejete ključ da plamen ne bude blizu ključa da ne bi oštetio plastični deo ključa i elektroniku u njemu.

Druga opcija je da uzmete iz kuće slamčicu, da je skratite, stavite preko brave i da duvate topao vazduh u cilindar. Treći način je moguć samo ako vam je auto u dvorištu i možete da dovučete produžni kabl kako bi uključili fen za kosu i sa njim odledili bravu.

Takođe, pokušajte da pritisnete vrata. Pritisak bi trebalo da razbije led koji se nahvatao oko vrata i da vam omogući njihovo otvaranje.

Automobil. kola, led, zima, zaleđeni brisači, šofersajbna,

Foto: pixabay.com

Nikada ne koristite toplu vodu

Vrela voda će odmrznuti bravu u tom trenutku ali to je nije baš najbolje rešenje. Ona zapravo može da ošteti bravu i elektronski mehanizam u njoj, a oštetiće i plastične delove na vratima. Osim toga, kada se bude ohladila opet će da vam zamrzne bravu.

Video: Zaledila vam se vrata ili brava na kolima? Evo trika da ih otključate za sekund!

(T.T.)

Komentari

  • Kristijan

    Pa ko još otključava kola ključem,sad se i najveći krševi otvaraju daljinski.Pre 15 godina ste mogli pisati ovakve članke,sad je besmisleno.

  • T

    Popisas i odledi se za tri sekunde.

  • Hulk

    Ovaj što vamsavetuje da zagrevate ključ je veoma pametan. Posle pozovite autobravara da dodje i izvadi ključ iz bravice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima