• 2

Vratite sjaj zamagljenim farovima u nekoliko jednostavnih koraka

Farove možete vratiti u njihovo prvobitno stanje za samo nekoliko dana...

  • 2

Prednja svetla vašeg automobila predstavljaju važan faktor bezbedne vožnje. Ona vam osvetljavaju put u toku noćne vožnje i pokazuju drugim učesnicima u saobraćaju gde se nalazite, pogotovo kada je slaba vidljivost, kad pada kiša ili je magla.

Kako vaše vozilo stari, farovi više ne rade dobro kao pre, a to nema nikakave veze sa sijalicama. Kućišta ili sočiva za farove prave se od drugih materijala, ne od stakla. Materijali poput akrila ili plastike su visoko otporni i pružaju dobar prenos svetlosti, ali će tokom vremena potamneti ili požuteti.

Dobra vest je da možete vratiti farove u njihovo prvobitno stanje za samo nekoliko dana.

Očistite farove

Prvo što treba da uradite je da otklonite sve što je zalepljeno za farove. Sve što vam je za to potrebno je topla voda, mekana microfiber krpa, nežno sredsvo za čišćenje automobila i čista voda za ispiranje.

Pomešajte toplu vodu sa deterdžentom prema istrukcijama koje su ispisane na boci sredstva za čišćenje. Potopite krpu u sapunastu vodu, pa istrljajte farove sve dok ne postanu glatki.

Isperite farove čistom vodom i procenite da li su potpuno čisti. Ako nisu, možda ćete morati da probate da ih očistite malo agresivnijom metodom, savetuje Auto Guru.

Auto, nocna svetla

Foto: Pixabay

Ispolirajte sočiva

Ako jednostavna kupka od deterdženta i vode nije dovoljna, da biste vratili sjaj vašim farovima, možda će vam biti potrebno sredstvo za poliranje.

Biće vam potrebne čiste krpe, traka za maskiranje i fino sredstvo za poliranje plastike ili akrila. Jako je važno da zapamtite da morate da operete farove nakon poliranja.

Stavite masku oko sočiva za farove. Koristite traku kako biste napravili "granice" vašeg radnog prostora, tako ćete zaštititi površine oko farova. Uzmite malo sredstva za poliranje, stavite ga na čistu krpu i razmažite po sočivima. Malim kružnim potezima i blagim pritiskom razmažite pastu po sočivu sve dok se sredstvo ne osuši.

Čistom krpom otklonite osušeno sredstvo za poliranje, pa procenite urađen posao. Ako je izgled poboljšan, ali nije savršen, nanesite još jedan sloj sredstva za poliranje. Ako su sočiva čista, operite ih sapunicom rastvorenom u vodi i gotovi ste.

Ako vam ni poliranje nije pomoglo i nije otklonilo žutilo ili zamagljenost, možete da pokušate da brušenjem povratite farovima sjaj.

Farovi

Foto: Wikipedia/Jedudedek

Vratite sjaj brušenjem

Ova procedura može da napravi trajnu štetu vašim farovima i površinama koje ih okružuju, ako se ne proces brušenja ne uradi kako treba. Pažljivo brusite kako bi izbegli štetu.

Trebaće vam šmrgla (brusni papir) sa sitnim zrnom (1.000 - 3.000 veličina granula), voda i črste krpe. Ako kupite set za restauraciju farova, sve što vam je potrebno se nalazi u njemu.

Obložite farove trakom kao što bi to uradili prilikom poliranja. Ovo štiti okolne površine od brusnog papira. Održavajte kućište fara vlažnim dok brusite. Ovo se naziva mokro brušenje.

Počnite sa najgrubljim brusnim papirom, nežno pređite preko cele površine fara, naravno sitnim kružnim pokretima. Ono što želite da uradite je da skinete mikroskopski sloj sa spoljnjeg dela sočiva.

Isperite farove i ponovite proces sa sledećom granulažom brusnog papira. Ponavljajte proces sve dok ne izbrusite farove poslednjim brusnim papirom granulacije 3.000.

Farovi vam mogu delovati zamagljeno dok ih ne operete. Ispolirajte ih prema prethodnim instrukcijama i dobićete kristalnu završnicu.

Video: Kakav manijak! Ušao da opere kombi, pa izneo celu perionicu

(Telegraf.rs/K.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sultan Bgd

    Pasta za zube i četkicu skida 100%.Provereno😉

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima