• 2

Četiri najčešća kvara automobila po hladnom vremenu i šta da uradite da biste ih sprečili

Automobili su po hladnom vremenu češće podložni kvarovima ali, naravno, postoje i načini na koje možete da sprečite najčešće od njih

  • 2

U situacijama kao što je ova koja nas je trenutno zadesila, kada se manje krećemo ograničeno, kao mera prevencije od širenja korona virusa, pa još i Baba Marta reši da "pokaže svoje zube", logično je pretpostaviti da bi i tipični problemi koji se kod naših automobila javljaju u hladim mesecima mogli ponovo da nas zadese.

A kvarovi na automobilima, naročito u ovako otežavajućim okolnostima, kada vam je zaista neophodno da negde brzo odete i da se još brže vratite, zaista mogu da budu prava noćna mora za vozače.

Da biste takvu situaciju izbegli ili je predupredili, trebalo bi da znate koja su četiri najčešća kvara koji se kod automobila javljaju po hladnom vremenu, kao i to kako možete da ih predupredite.

1) Pregrevanje

Pregrevanje motora automobila je problem koji se javlja čak i kada je hladno. Leti pregrevanje uzrokuju visoke temperature, dok se na minusu motorno ulje zgušnjava na niskim temperaturama. Zbog toga, ono otežano cirkuliše, što sprečava normalno funkcionisanje automobila. Zbog toga dolazi do pregrevanja.

Kako da sprečite problem

Multiviskozno ulje se bolje prilagođava svim vremenskim uslovima. Posavetujte se sa auto-mehaničarem kako biste utvrdili da li treba da promenite ulje. Najverovatnije će vam biti preporučeno ređe ulje koje je bolje koristiti na niskim temperaturama.

automobil, auto, sneg, zima, farovi

Pixabay.com

2) Kvar akumulatora

Akumulatorima je pri nižim temperaturama teže da proizvode naelektrisanje, pa može da se desi da neće biti sposobni da stvore dovoljno energije da pokrenu vozilo prilikom paljenja.

Kako da sprečite problem

Proverite voltažu svog akumulatora voltmetrom pre nego što temperature postanu previše niske ili neka to proveri vaš auto-mehaničar. Da bi se auto neometano palio, potrebno je da akumulator ima napon otprilike između 12,40 i 12,75 volti. Ako živite u oblasti u kojoj su temperature veoma niske zimi, kupite akumulator koji je napravljen posebno za takve vremenske prilike.

3) Škripanje prilikom paljenja

Ako ste ostavili auto napolju u toku noći, može se desiti da motor neće da se pokrene i da čujete škripavi zvuk, kao i da para počne da izlazi ispod haube nedugo posle paljenja. Svaka od ovih stvari može da znači da vam se hladnjak zamrznuo ili da je pukao, a njegova popravka može poprilično da košta.

Kako da sprečite problem

Parkirajte auto u zatvoreni prostor ukoliko je to moguće. Ovo će sprečiti da se tečnosti u vašem motoru smrznu i rašire. Osim toga, proverite količinu antifriza pre nego što ostavite automobil. Prema savetima nekih stručnjaka, najbolje je napraviti mešavinu od 50 odsto vode i 50 odsto antifriza, ali kako biste bili potpuno sigurni, najlakše vam je da se posavetujete sa svojim auto-mehaničarem.

Zima, Gume, Sneg, Kola, Automobili, Zimske Gume

Foto: Pixabay.com

4) Ćelave ili nedovoljno napumpane gume

Zimi su vaše gume skoro konstantno na ledenom i klizavom putu dok vozite, zato treba posebno da brinete o njima. Šare na njima usmeravaju sneg i vodu i odbacuju ih, a da bi auto bio stabilan na klizavim površinama potrebno je da gume budu dovoljno naduvane. Ukoliko su gume ćelave i izduvane, može doći do poteškoća u upravljaju i prilikom kočenja.

Kako da sprečite problem

Proverite šare na gumama pre zime i to radite redovno kada ona nastupi. Važno je i da gume budu dovoljno napumpane, jer pritisak u njima može da opadne zbog niskih temperatura. Prilikom svakog drugog sipanja goriva na benzinskoj pumpi, proverite i pritisak u gumama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    Ovo za ulje nema veze s vezom.

  • Vreme

    Sad se kola ne koriste izolacija. 😂 niko nista ne pise , ell se i nama procistio vazduh sad? 😂😂✌

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima