• 4

14 zabluda o gumama u koje bi konačno tebalo da prestanete da verujete

Saznajte gde grešite kada su gume i njihovo održavanje u pitanju

  • 4

Gume predstavljaju deo automobila koji neretko zanemarujmo na uštrb svega drugog, pa samim tim nismo sigurni kako da adekvatno brinemo o njima, naročito ako se uzme u obzir da se mogu čuti raznorazni saveti i preporuke, koje nisu nužno i verodostojne.

Hajde da zavirimo u najveće mitove o gumama i saznamo kako da se adekvatno pobrinemo za svoje vozilo:

1) Centriranje trapa je neophodno samo kada se menjaju gume

Centriranje trapa, odnosno, poravnanje točkova bi trebalo uraditi barem jednom godišnje, prilikom rotacije guma, ili na svakih pređenih 10.000 kilometara.

2) Dovoljno je menjati samo prednje gume

Trebalo bi da menjate sve četiri gume istovremeno. Preporučuje se da to učinite nakon svakih 10.000 km, kako bi se gume jednako trošile. Ukoliko niste u mogućnosti da menjate više od dve, najbolje bi bilo da to uradite za zadnju osovinu, jer ona daje najbolju bočnu kontrolu, posebno u krivinama, i pruža stabilnost pri vožnji.

3) Ukoliko ne znate koliko vazduha da upumpate, pratite brojku sa strane

Gume bi trebalo pumpati u skladu sa preporukom proizvođača. Proverite podatke iz priručnika svog vozila ili sa nalepnice sa podacima o preporučenom pritisku koja se obično nalazi na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

4) Nemojte da upumpate previše vazduha, da gume ne bi eksplodirale

Vaše gume ne mogu da eksplodiraju od prekomerne količine vazduha, već u slučaju da zakače rupu na putu ili ivičnjak. Svakako ne bi trebalo da ih pumpate preko naznačene granice za pritisak, jer ćete time umanjiti kontakt gume sa putem i izazvati njihovo pojačano trošenje.

5) Vaše gume su zaštićene prisustvom kapica ventila 

Kapice ventila za gume štite od vode i prašine koja bi mogla da se uvuče u njih. Vazduh će neminovno izaći kroz pore na gumama uprkos prisustvu kapica. Da biste obezbedili dovoljnu količinu pritiska i željeni performans guma, redovno ih pumpajte.

Automobil, letnje gume

Foto-ilustracija: pixabay.com

6) Većim točkovima i niskoprofilnim gumama ćete bolje upravljati vozilom

Niskoprofilne gume ne treba izjednačavati sa boljim upravljanjem kolima. Drugi činioci, poput dizajna gume i modela, su takođe važni.

7) Nove gume imaju bolje performanse od starijih

Gume proizvedene ranije će imati iste performanse ukoliko se čuvaju kako treba i nisu oštećene. Gume ne gube na kvalitetu ukoliko su dobro očuvane, piše SgCarMart.

8) Ako pada mnogo kiše, ispustite malo vazduha 

Donekle izduvane gume ne ostvaruju bolji kontakt sa podlogom. Povrh toga, brže se habaju na taj način i postoji verovatnoća da budu probušene.

9) Da biste mogli da ostvarite veću brzinu koristite trkačke gume

Glatke gume (slik) bolje prijanjaju nego one konvencionalne i namenjene su isključivo za trkačku stazu. Funkcionišu na suvoj podlozi. Nezakonita je upotreba glatkih guma u saobraćaju i vrlo je nepromišljeno voziti ih po kišovitom vremenu.

Zimske gume, točkovi, točak, šara,

Foto: Pixabay

10) Nije potrebno menjati rezervnu gumu

Rezervne gume za privremenu upotrebu su ujedno i privremeno rešenje. One ne pružaju iste performanse ili izdržljivost kao i obične gume, pa ih ne smete smatrati dugoročnim rešenjem. Preporučljivo je da s vremena vreme proverite kvalitet svoje rezervne gume, jer i one su sklone postepenom izduvavanju.

11) Sistem za praćenje pritiska u pneumaticima otkriva kada je potrebno menjati gumu

Sistemi za praćenje pritiska u pneumaticima (eng. Tyre Pressure Monitoring Systems/T.P.M.S) prate isključivo količinu pritiska u gumama, ali ne ukazuju na istrošenost gume niti u kom trenutku je potrebno da se ona promeni.

12) Reparacioni set za gume je jeftino rešenje za popravku i održavanje

Većina reparacionih setova su samo privremena zakrpa i namenjeni su sitnim oštećenjima. Za veću štetu, ovi setovi nisu korisni. Svako oštećenje privremeno zakrpljeno uz pomoć reparacionog seta moratećet kasnije da popravite na adekvatan način.

Kola, automobilske gume, ventil

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

13) Jednom kada ste primenili reparacioni set, nemoguće su dalje popravke

Kao što je upravo spomenuto, reparacioni set služi isključivo kao privremeno rešenje. Čim primetite oštećenje na gumama, odnesite je na adekvatnu i trajnu popravku.

14) Čim vam mehaničar kaže da su gume „ćelave”, menjajte ih

Na svakom vlasniku automobila je odgovornost da redovno proverava stanje svojih guma. Ukoliko vam mehaničar naloži da su gume već „ćelave” i spremne za menjanje, to ne mora nužno biti istina. Proverite i sami gazeći sloj pneumatika. Preporučljivo je da imate gazeći sloj do 1.6 milimetara dubine. Sve ispod toga je zrelo za menjanje.

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    I da ne moraju da se stavljaju kartoni da bi se gume sacuvale od sunca, posto od 70' godina, gume su otporne na UV zrake. To kad vidim negde, ne znam dal da placem il da se smejem

    42
    14

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima