• 4

5 stvari koje radite, a koje škode vašem automobilu, a da toga niste ni svesni

U svakom trenutku bi trebalo da znate šta ne treba da radite, ako želite da vam automobil ostane ispravan...

  • 4

Da li ste ikada iskušavali svoj automobil da vidite koliko može da izdrži kada strelica pokazuje da je gorivo pri kraju? Da li ste naglo prebacivali u brzinu posle kretanja u rikverc? Ukoliko jeste, niste bili dobri prema svom ljubimcu na četiri točka...

Ovih pet stvari ne bi trebalo da radite ako želite da se ponašate odgovorno prema svom automobilu, savetuje Geico.

1) Zaboravljate ručnu kočnicu

Oni koji imaju automobile sa automatskim menjačkim prenosnicima misle da ne treba da koriste ručnu kočnicu, ali to nije tačno. Parkiranje automobila aktivira šapu kočnice, mali metalni uređaj koji prekida prenos. Ovo doslovno može da prenese tone težine na taj mali metalni deo, zbog čega posle nekog vremena on može da se ošteti pod uticajem pritiska. Ako koristite ručnu kočnicu, ona onemogućava kretanje točkova, olakšavajući teret i šititeći šapu.

Volan, Rucna Kocnica

Foto: Pixabay.com

2) Dopuštate da se gume izduvaju

Skoro svako novo vozilo ima sistem za nadgledanje pritiska, koji obaveštava vozača kada se pritisak vazduha u gumama smanji. Neki vozači smatraju da ne moraju pre ovog obaveštenja da proveravaju da li su im gume dovoljno napumpane, ali to je greška. Nedovoljan pritisak vazduha u gumama utiče na pokretljivost guma, na kočenje i na potrošnju goriva, pa treba da proveravate da li su vam gume dovoljno napumpane prilikom svake druge posete benzinskoj pumpi.

3) Držite rezervoar skoro praznim

Neki vozači čekaju da im se rezervoar skoro potpuno isprazni pre nego što dospu gorivo, ali to nije dobro za pumpu za gorivo. Ona se pregreva kada u rezervoaru nema dovoljno goriva, pa ponovo hladi kada se gorivo naspe, a ovaj proces naizmeničnog grejanja i hlađenja skraćuje njen životni vek. Trudite se da dospete gorivo pre nego što u rezervoaru ostane manje od jedne četvrtine njegovog kapaciteta.

4) Ignorišete brisače

Gume na brisačima treba da menjate čim primetite da su dotrajale, jer one ne rade dobro svoj posao ako su oštećene, ne brišu dobro vetrobransko staklo i mogu da ga izgrebu, zbog čega ćete slabije videti put pred sobom. Menjajte gume na brisačima bar jednom godišnje, najbolje pre početka zime, kada je neohodno da budu najfunkcionalnije. Ako automobil držite napolju, izložen suncu i vremenskim nepogodama, menjajte ih i češće.

Menjac

Foto: PIxabay.com

5) Naglo ubacujete u brzinu

Da li ste primetili kako vam se automobil nagne kada bez zaustavljanja vozila prebacite u brzinu odmah nakon vožnje u rikverc? Ova nagla promena pravca izaziva nepotrebo naprezanje prenosnih i pogonskih komponenata i izaziva neprijatno drmanje automobila. Zato je neophodno da uvek zaustavite vozilo pre nego što posle kretanja unazad hoćete da ubacite u brzinu.

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Totenn

    Smatram da skoro svi paze svog četvorotočkaša,retko ko radi neko šaltanje brzine na silu

  • Vuksan

    Treba i da se povuce sauh kad se startuje motor !

  • Сренац

    Ко каже да Срби желе у покојну еу? Сви беже, о чему причате бре?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima