5 saveta za kupovinu idealnog polovnjaka koji će odgovarati potrebama cele porodice

Ako hoćete da obavite pametnu kupovinu polovnog automobila, trebalo bi da znate ovih 5 stvari...

  • 3
auto, automobil, fijat, Fiat Freemont Foto: Pixabay.com

Kupovina polovnog automobila može biti komplikovan posao ako ne znate na šta treba da obratite pažnju. Još teže je naći dobrog četvorotočkaša koji će da odgovara potrebama cele porodice, naročito ako nemate dovoljno sredstava za nov automobil.

Ipak, nije nemoguće izabrati pravo vozilo za sebe i porodicu, u čemu vam mogu pomoći i ovi saveti stručnjaka:

1. Godište i cena

Kod kupovine polovnog automobila važno je naći balans između cene i očuvanosti vozila. Ako je previše nov, biće preskup, a ukoliko je mnogo star, verovatno će zahtevati mnogo popravki.

Zbog toga bi najbolje bilo da kupite automobil star oko tri godine. On je verovatno u dobrom stanju i može biti čak 40 odsto jeftniji i istog novog modela.

2. Mehaničar

Nikad ne kupujte automobil dok ga ne pregleda auto-mehaničar. Ako majstora poznajete lično, povedite ga sa sobom u kupovinu. Ukoliko to ne možete da uradite, zamolite vlasnika da odvezete vozilo u garažu kod auto-mehaničara, koji nije ni u kakvoj vezi ni sa prodavcem ni sa kompanijom koja proizvodi model koji planirate da kupite. Ukoliko vas vlasnik odbije, znajte da treba da budete sumnjičavi.

3. Sertifikat

Ako vas plaše skupe popravke, onda potražite automobil koji ima sertifikat. Ovakvi automobili su morali da ispune određene uslove kako bi bili sertifikovani.

Na primer, oni su prešli manju kilometražu od ustanovljenog maksimuma i moraju da imaju očuvane delove. Ove zahteve određuju proizvođači i zbog toga oni dolaze u velikom broju varijacija.

4. Uradite "domaći"

Nekada je bilo teško utvrditi vrednost polovnog automobila, ali danas to nije slučaj. Nađite provereni sajt za prodaju automobila i utvrdite prosečnu cenu na osnovu svih primeraka istog modela, u zavisnosti od godišta, pređenih kilometara i drugih faktora koji vas zanimaju.

Osim toga, treba da pitate i prodavca da li je vozilo ikada učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, jer ako jeste, onda je veća verovatnoća da će mu biti potrebne česte popravke.

5. Ne budite emotivni

Važno je da, kao i prilikom svake druge kupovine, mislite glavom, a ne srcem. Kada kupujete polovni automobil, pokušajte da se ne koncentrišete samo na određeni model ili samo na jednu boju.

Čitajte komentare o automobilima na internetu i probajte na osnovu njih da ustanovite koji od polovnih automobila su se pokazali kao najpouzdaniji. Ne dozvolite da vam očigledan problem promakne samo zato što vam se dopada izgled automobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SALE

    7. jun 2020 | 11:08

    Dobro auto niko nece prodavat sto se tice Radnicke klase, a bogatasi auta mijenjaju u garazama za nova, imaju para dosta i nezele se opterecivat po sajmovima/ pijacama / auta. Vracaju se kilometri a posebno kod nas na balkanu, najbolje kupivat auto od prvog vlasnika, privatno kuci, koji auto servisira u normalnim garazama uz pecat za svaki servis i popravke.

  • Petar

    7. jun 2020 | 10:47

    I jos samo pare i to je to!

  • BB

    7. jun 2020 | 20:13

    Za te od 3 godine starosti nemamo para

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA