≫ 

Istrošeni amortizeri su opasni, a ovo su znaci upozorenja za njihovu zamenu

Amortizeri i opruge amortizera mogu ozbiljno da ugroze vašu i bezbednost drugih tokom vožnje, ukoliko nisu ispravni. Međutim, prepoznati kada je pravo vreme za njihovu zamenu nije uvek lak zadatak

  • 1
Amortizeri Foto: Shutterstock

Vožnja automobila sa istrošenim amortizerima ili oprugama amortizera neće uticati samo na loš osećaj u vožnji, već može nositi sa sobom i bezbednosne rizike.

- Većina vozača ne shvata da vožnja sa amortizerima i oprugama amortizera u lošem stanju povećava zaustavni put vozila, naročito kada je kolovoz vlažan i klizav - kaže Džil Trota iz RepairPal-a. Međutim, prepoznati kada je pravo vreme za zamenu ovih delova, nije uvek lak zadatak.

- Kako se promene dešavaju postepeno, vozač se privikava na vožnju u takvim uslovima - kaže Ričard Rejna iz CARID-a. Najčešće nismo svesni sporog ali neumitnog habanja sistema oslanjanja na vozilu tokom godina njegove upotrebe i hiljada pređenih kilometara. Ali, to je kao i sa cipelama, izgledaju dobro sve dok im jednog dana ne otpadne đon -  dodaje Rejna.

Kako sistem funkcioniše?

Amortizeri i opruge amortizera omogućavaju da se kretnje automobila stabilizuju i da se zadrži kontrola nad vozilom prilikom skretanja, kočenja, ubrzavanja ili prelaženja preko neravnina na putu. Današnja vozila koriste amortizere, opruge amortizera ili kombinaciju ovih delova.

Osnovna razlika među njima je u tome što su amortizeri nezavisna komponenta, dok su opruge amortizera spoj amortizera i drugih komponenti koji čine jednu zasebnu celinu. Oba sistema služe istoj svrsi, a to je da se vozilo stabilizuje i da točkovi zadrže kontakt sa podlogom. Bez njih, vozilo bi prilikom vožnje poskakivalo po putu, navodi Geico.

Koliki je životni vek ovih delova, prvenstveno zavisi od načina upotrebe vozila.

-Vožnja po neasfaltiranim putevima, česta vuča prikolice ili opterećivanje vozila teškim teretom može samo skratiti njihov funkcionalni vek. Pri teškim uslovima eksploatacije vozila, trebalo bi ih zameniti nakon 60.000-80.000 pređenih kilometara dok pri uobičajenoj upotrebi vozila, ovi delovi mogu potrajati znatno duže i dospeti za zamenu tek nakon 120.000-150.000 kilometara - kaže Rejna.

Znaci upozorenja

Iako mnogi uzročnici određuju životni vek amortizera i opruga amortizera, simptomi koje Ričard Rejna navodi u nastavku, siguran su znak da je došlo vreme za zamenu ovih delova.

- Vaše vozilo se konstantno pomera gore - dole i nikada nije sasvim stabilno prilikom vožnje na autoputu. Pomeranja mogu biti neznatna, ali ipak primetna.

- Prilikom okretanja, vaše vozilo naginje na suprotnu stranu od one u koju skrećete i pritom deluje nesigurno. Prednji kraj auta ponire više nego što je očekivano prilikom kočenja, a to niste mogli da primetite sve dok nije trebalo da naglo zakočite.

- Pri naglim ubrzanjima možete primetiti da se prednji deo vozila izdiže, dok se istovremeno njegov zadnji deo spušta. Prilikom prelaska preko neravnine na putu, točkovi nastavljaju da poskakuju još neko vreme, a može se čuti i zvuk lupkanja.

- Ukoliko gume ne prianjaju na podlogu istovremeno dolazi do njihove neravnomerne istrošenosti. Curenje tečnosti iz amortizera ili opruga amortizera usled pucanja gumica.

Amortizer Printscreen: YouTube/Junky DIY guy

Koje delove odabrati za zamenu?

- Investirajte u kvalitetne delove, proizvedene od strane nekog etabliranog proizvođača. Takođe, prilikom izbora, bilo bi dobro da se prethodno posavetujete sa prodavcem i odaberete tačno ono što odgovara vašem načinu vožnje, jer neki amortizeri mogu biti dosta kruti, što je dobro za skretanje, dok drugi mogu biti mekši i pružiti bolji ugođaj tokom vožnje - savetuje Trota.

Prilikom zamene amortizera ili opruga amortizera, važno je istovremeno zameniti i druge potrošne delove poput ležajeva, gumica, zaptivki, koji su neophodni da bi sistem oslanjanja skladno funkcionisao.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA