• 4

Znate li kako da pravilno menjate ulje i zbog čega je neophodno da to radite na vreme?

Uz pomoć ovih saveta saznaćete kada je vašem vozilo potrebno novo ulje

  • 4

Promena motornog ulja je potrebna svakom automobilu, pa ako ste vozač i vlasnik vozila, trebalo bi da znate kada bi bilo poželjno da se to obavi. Ako se budete pridržavali stručnih saveta koje je sastavio sajt Did You Know Cars, naučićete da slušate srce svog automobila.

Kada je potrebno menjati ulje?

Motorno ulje se istroši kada se svi aditivi u njemu potroše i nestanu. Ovi aditivi čuvaju metalne delove u automobilu od habanja i rđanja, pa su neophodni da bi vozilo radilo punim kapacitetom i da bi se očuvali njegovi delovi. Zbog toga je veoma važno da znate koliko često treba da menjate ulje u određenom automobilu. Neki vlasnici automobila menjaju ga na svakih 5.000 pređenih kilometara, ali to ne rade svi.

Najbolji način da ustanovite kada je vašem vozilu potrebna promena ulja jeste da to vidite u priručniku koji ste dobili uz automobil i da poslušate savet proizvođača. Većina proizvođača savetuje da se ulje menja između 8.000 i 16.000 pređenih kilometara, a sve to zavisi od modela. Takođe može da se desi da postoje dva uputstva za menjanje, jedno za normalnu upotrebu vozila, a drugo za pojačanu.

Razlozi zbog kojih je ulje važno

1) Ono hladi komponente motora

Kvalitetno ulje u dovoljnim količinama sprečiće preterano trenje, a delovi motora koji se kreću pregrevaće se ako redovno ne menjate ulje.

2) Uklanja mulj i nepotrebne čestice

Prljavština i zagađivači mogu biti smrtonosni za motore. Oni mogu da dovedu do korozije i tako skrate njegov životni vek. Ulje može da se pretvori u mulj kada je staro, pa će vam motor biti prljav. Promenom ulja i fltera uklonićete prvljavštinu i nepotrebne čestice u motoru.

3) Održava motor podmazanim

Vaš motor mora da bude podmazan i čist kako bi dobro funkcionisao. Ako nije podmazan, toplota i trenje ga brzo oštećuju.

Ulje, Motor

Foto: PIxabay.com

4) Produžava život vozila

Životni vek vašeg automobila će biti mnogo duži ako se on redovno održava, u šta spada i redovno menjanje ulja. U suprotnom, motor će se "mučiti" tokom vožnje. Imajte na umu da što se auto više i duže "muči", to brže propada.

Šta se dešava ako ne promenite ulje?

Ako ne promenite ulje na vreme, vaše vozilo će imati ozbiljne probleme, to jest, motor neće raditi kako treba. Brzo će se pregrevati zbog trenja i može se trajno oštetiti. U svakom slučaju, mnogo je lakše i jeftinije da pazite na to kada treba da promenite ulje.

Video: Za njim ostaje plameni trag, a tek što je ugradio plin u auto

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    Ja nemenjam nikad Ulje ,samo dolevam !

  • Dak

    Moj rođak staro ulje koristi kao gorivo kod starijih dizel motora, pomeša ga sa 20% benzina nekim aditivima i tako vozi, ja mu nisam verovao dok mi nije pokazao kakvo mu je gorivo u sistemu, znači crno kao sirova nafta.

  • Lord

    Staro ulje ne treba bacati, moze se iskoristiti na vise nacina, kao loz ilje, zastita drveta, spolja...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima