• 0

Dobre i loše strane kupovine na auto-otpadu

Pre nego što potražite polovan deo na auto-otpadu, ove stvari bi trebalo da znate...

  • 0

Auto-otpad može biti dobro mesto za kupovinu delova za automobile, ali pre nego što tamo dođete i odlučite da kupite neki deo, treba da znate koje su dobre, a koje loše strane takve kupovine.

Sajt Autoguru izdvojio je sve ono čega bi trebalo da budete svesni pre nego što krenete u podragu za (korišćenim) delovima automobila na auto-otpadu.

Dobre strane

1. Cena

Delovi koji mogu da se kupe na otpadu često su najpovoljniji koji mogu da se nađu. Ako imate stariji automobil sa pokvarenim delom, ovo je pravo mesto za vas, a deo koji vam fali koštaće vas mnogo jeftinije nego da kupujete nov.

2. Retki delovi

Na ovakvim otpadima mogu se naći razne vrste vozila i delovi za njih. Ako vam je teško da, zbog njegove starosti, nađete deo za auto ili zato što takvih automobila nema mnogo, velika je verovatnoća da ćete takav deo naći na otpadu.

3. Krtoročne popravke

Otpadi su savršeni za nalaženje jeftinih a očuvanih delova. Tu su i manje očuvani delovi koji će vam biti od pomoći ukoliko vam je potrebno samo da ih zamenite kako biste mogli da odvezete automobil kod auto-mehaničara, da biste ih posle zamenili novim.

Loše strane

1. Nepoznata istorija

Kupovina delova na otpadu je rizična zbog nepoznavanja istorije dela koji se kupuje. Ipak, za neke delove koji mogu da posluže za kratkoročnu upotrebu, ali to i ne mora da bude važno.

2. Garancija

Na nekim otpadima ćete dobiti garanciju, a vam je većina neće dati. Svakako, ne treba da očekujete da će vam deo koji tamo kupite trajati duže od nekoliko meseci.

Polovni automobili stari automobili

Foto: Mateja Beljan

3. Samoposluživanje

Na velikom broju otpada sve morate da uradite sami. Na nekima od njih automobili nisu rastavljeni na delove, pa morate da nađete odgovarajući auto i sami da izvadite deo koji vam treba. Tek nakon toga ćete saznati ili dogovoriti njegovu cenu. Ipak, ne funckionišu svi auto-otpadi isto, pa ćete negde naći i već izvađene delove.

4. Nije najlakši način kupovine

Mnogi otpadi nemaju sajt na kom možete da vidite koji delovi za koje automobile su dostupni i koliko bi mogli da koštaju. Ako hoćete ove informacije, treba da ih pozovete i često da čekate da pronađu u svom sistemu ili na samom otpadu deo za koji ste pitali. A to ume da potraje...

5. Problem sa mehaničarem

Ako ste auto-mehaničaru doneli polovan deo koji ste kupili na otpadu, potpuno svesni da je polovan, ne bi trebalo da vas čudi što će veliki broj majstora odbiti da montira deo koji ste kupili na otpadu. Mehaničari najčešće i sami imaju rezervne delove čije poreklo znaju i koji često dolaze sa garancijom, pa će vam ponuditi ono što misle da je najbolje.

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima