• 6

Ne stradaju samo gume: Šta sve rupe na putu mogu da urade vašem automobilu?

Na ove stvari bi trebalo da obratite pažnju ukoliko ste naleteli na rupu na putu

  • 6

Vreme između zime i proleća, sa promenljivim temperaturama koje utiču na stvaranje pukotina u asfaltu i njihovo širenje, slobodno bi se moglo nazvati - Sezona rupa na putu.

Velike količine padavina od pukotina prave rupe, pa se često dešava da u toku vožnje izbegavajući jednu rupu naletite na drugu. U tom slučaju treba da znate da ona može da napravi štetu na vašem vozilu, koju bi trebalo odmah da proverite.

Na ove tri stvari bi trebalo da obratite pažnju ukoliko ste naleteli na rupu na putu, savetuje Geico.

Gume

Ako ste naleteli na rupu, moguće je da vam je oštećena guma. Iznenadno pomeranje vazduha u njoj može da se ispolji kao ispupčenje na spoljašnjem delu gume, a udarac može i da izazove gubitak pritiska u gumi, što će vam odmah pokazati lampica na komandnoj tabli.

Čak i ako se lampica ne upali, treba da proverite gumu i vidite ima li nekih ispupčenja, koja se obično javljaju sa strane, a na na gazu. U tom slučaju oštećenje može biti unutražnje i moraćete da promenite gumu.

Točkovi

Oštri uglovi rupe mogu da oštete i točkove. Prvo treba da pogledate ima li pukotina na točku, naročito u delu gde se guma i točak dodiruju. Ako je točak izvijen, neće se okretati lako, a moguće je i da je oštećena ivica na mestu gde guma prijanja na točak. Ako je oštećenje vidljivo, točak će najverovatnije morati da se menja.

Vešanje i upravljanje

Ako primetite da vam auto "vuče" ulevo ili udesno, moguće je da je rupa iskrivila vešanje na jednom ili više točkova, ili komponenata povezanih sa volanom. To neće samo dovesti do problema u upravljanju, nego će uticati i na kraći rok trajanja guma. U tom slučaju treba da proverite da li je trap centriran i da, ukoliko nije, obavite centriranje kod auto-mehaničara.

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    Bolje da napišete kome da se obratimo i koga da tužimo za štetu i koji su uslovi postupka za sprovođenje istog.

  • Vreme

    Ne znam samo kome ide nas onovac od registracija itd sto je namenjen za odrzavanje puteva, a rupa do rupe gde god krenes.

  • Smederevac

    Rastrese se ceo auto... Sve lupa i skripi ma koji God auto da imas. Felne se krive amortitezi... Opruge.. Tako da su gume najmanji problem

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima