5 situacija u kojima nipošto ne smete da sedate za volan, čak iako ste veoma iskusan vozač

Neopreznost za volanom može dovesti do brojnih problema, ugrožavanja svog i tuđih života, novčanih, ali i zatvorskih kazni

  • 2
voznja, vozac, u automobilu, smorio se, kisa, Foto: Shutterstock

Odgovornost svakog vozača, bez obzira na njegov vozački staž i iskustvo, počinje onog trenutka kada sednu za volan, bez obzira na to da li voze samo 15 minuta ili putuju celih 15 sati.

Zato bi trebalo da izbegavate rizične situacije, jer neopreznost vozača može dovesti do brojnih problema, ugrožavanja svog i tuđih života, novčanih, ali i zatvorskih kazni. To je nešto što svaki vozač stalno mora da ima na umu!

Ovo su samo neke od situacija u kojima nipošto ne bi trebalo da sedate za volan, koliko god da ste iskusan vozač.

Alkohol

To je nešto što svi već dobro znaju, ali ipak veoma često krše. I najiskusniji vozači bi trebalo dobro da se zamisle pre nego što sednu za volan pod dejstvom alkohola, jer je to nešto što u potpunosti može da vam upropasti život.

Par minuta zadovoljstva, gas do daske, adrenalin u krvi, pojačana muzika - sve je to put u katastrofu. Zato, i pored toga što ste odličan vozač, nipošto ne sedajete za volan u pijanom stanju!

Vožnja automobila, alkohol Foto: Pixabay

Umor

Takođe, nipošto nebiste smeli da vozite kada ste umorni. Bolje je da stanete negde pored puta, da odmorite, odspavate ili jednostavno predahnete, pa da potom nastavite putovanje.

Umor je jedan od najgorih neprijatelja vozača. Vrlo često niste ni svesni koliko je teško održati budnost tokom puta, pa nećete ni biti svesni kada vam glava klone - a svaki sekund tokom vožnje veoma je bitan!

Umor usporava i reflekse i reakcije vozača, a to i te kako može predstavljati veliki problem za volanom.

Medicinske intervencije

Ukoliko ste nedavno imali operaciju neku drugu vrstu zdravstvene intervencije, veoma je važno da se konusltujete sa doktorom pre nego što sednete za volan. To se naročito odnosi na oftalmološke intervencije, kao što je npr. lasersko skidanje dioptrije.

I druge intervencije mogu da utiču na sposobnost upravljanja vozilom, pa zato uvek kada niste sigurni da li biste smeli da vozite ili ne zamolite nekoga da vozi umesto vas.

Vozač Foto: Pixabay

Vremenski uslovi

Sneg, kiša, magla, oluja - sve su to situacije za izbegavanje. Ukoliko ne morate, nipošto ne krećite na dalji put po takvom vremenu.

Nije poželjno da žurite negde kada su uslovi za vožnju gotovo nemogući. Bolje bi bilo da sačekate da prođe nevreme ili da jednostavno izaberete neko drugo prevozno sredstvo ili drugi dana za put i da otkažete planirane obaveze za taj dan.

Strah od vožnje

Ovo je nešto čemu se posvećuje manje pažnje, iako strah od vožnje može biti veoma ozbiljan problem. Naročito ako ste paničar i nemate dovoljno iskustva za volanom. Zbog toga bi možda najbolje bilo da, u početku, vozite sa iskusnijim vozačem na suvozačkom sedištu.

Ako ste, prethodno, imali neko loše iskustvo ili jednostavno "imate grč" kada je vožnja u pitanju, trebalo bi da probate da vežbate opuštanje i smirivanje pre nego što sednete za volan, pošto panika u kritičnim situacijama nikako nije dobar saveznik!

Video: Ode dozvola: Preticao preko duple pune na magistrali u Baru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    27. jun 2020 | 20:40

    Kako biti iskusan, ako neko ima strah od voznje (br.5)

  • Zz

    28. jun 2020 | 00:47

    6. Neispravno vozilo 7. Istekla dokumenta za vozilo i vožnju ili nedostatak istih delimično ili potpuno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA