≫ 

Ovo morate da znate o gumama kada je vožnja u letnjim mesecima u pitanju

Ako, posle dužeg vremena vožnje, želite da proverite pritisak u gumama svog automobila, najbolje je da ga ostavite na parkingu bar dva sata

  • 2
Guma, pumpanje gume, pumpa, točak, automobil Foto: Shutterstock

Gume su jedini deo automobila koji ima stalni kontakt sa podlogom i značajno utiču na njegove performanse. Zbog toga se savetuje kontrola pritiska u gumama barem jednom mesečno, čak iako vam se čini da je sve u redu.

Pritisak, međutim, treba kontrolisati kada su one hladne i, ako je to moguće, na sopstvenom parkingu ili u garaži.

Zagrevanjem prenumatika tokom vožnje pritisak raste, pa sigurno nećete moći da dobijete ispravnu vrednost pri merenju. Zato je najbolje da auto ostavite da stoji više od dva sata, da se gume ohlade.

Naravno, mnogi od nas pritisak u gumama mere na benzinskoj pumpi, pa se u tom slučaju preporučuje da se to čini pre ili posle umerene i kraće vožnje.

Procenjuje da se gume do radne temperature zagrevaju u prvih desetak kilometara, piše HAK. Fabrički preporučene vrednosti pritiska u gumama naćićete u okviru vrata automobila ili u priručniku za upotrebu vozila.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA