Četiri korisna saveta pomoću kojih ćete se rešiti najčešćeg jesenjeg problema u autu

Kiša, hladno vreme i veća vlažnost vazduha vozačima donose promenu uslova vožnje, ali i probleme sa zamagljenim staklim i retrovizorima

  • 1
Retrovizor, Auto, Kiša, Zamagljena stakla Foto: Pixabay

Osim hladnog vremena i prvih kiša, sa dolaskom jeseni menjaju se i uslovi za vožnju, a veća vlažnost vazduha vozačima donosi i probleme sa zamagljenim staklim i retrovizorima.

Ovih nekoliko korisnih saveta pomoćiće vam da na jednostavan način rešite taj problem:

1. Operite prozore sa unutrašnje strane

Borba protiv zamagljenih prozora treba da počne pravilnim čišćenjem stakla vozila iznutra.

Na to često zaboravljamo prilikom pranja automobila, što je greška. Masne naslage koje se nakupljaju na površini stakla usporavaju isparavanje.

Dobro očišćeni prozori sa unutrašnje strane mogu dati iznenađujuće dobre rezultate, a posebno u automobilima u kojima se puši.

Najbolji rezultati se postižu običnim sredstvom za čišćenje stakla kakvo koristite za prozore u kući (ako je to moguće, neko bezbojno sredstvo koje sadrži alkohol).

2. Zamenite filter vazduha

Ako prozori nastave da se magle i nakon čišćenja stakla, preporučljivo je proveriti filter vazduha.

Nečistoće i ostaci lišća koji se tamo skupljaju, efikasno zadržavaju vlagu tokom kišnog vremena, koja se pretvara u vodenu paru koja se "lepi" za površini stakla kada se aktivira strujanje vazduha, pišu Automobili.ba.

U većini automobila zamena ovog filtera je jednostavna. Uputstvo za zamenu se obično nalazi u kutiji novog filtera.

Kola,. Automobil, Bara, Voda, Kisa Foto: Pixabay.com

3. Rešite se vlage u kabini

Tokom kišnih perioda, na cipelama i odeći prilikom ulaska u automobil unosimo i određene količine vode. Presvlake i prostirke upijaju vlagu, pa se preporučuju gumene prostirke tokom jeseni i zime.

Ako automobil koristite za kratka putovanja tokom kojih on ne može pravilno da se zagreje, nakupljena voda neće moći da ispari.

Posebni odvlaživačivazduha (absorberi vlage), dostupni u prodavnicama tipa "uradi sam", mogu da vam pomognu da se rešite vlage iz automobila, ali jeftiniji i brži način je upotreba debljih slovjeva starih novina (papir koji se koristi za štampanje dnevnih novina najbolje će upiti vlagu).

Stavite ga ispod prostirki u prtljažnik i ostavite ga u vozilu 2-3 dana. Takođe se preporučuje da nakon dužeg putovanja temeljno provetrite automobil otvaranjem svih vrata na 2 do 3 minuta.

Sledeći korak bi trebalo da bude usisavanje unutrašnjosti automobila.

Kiša u Jagodini, Jagodina nevreme Foto: Tanjug/Dušan Aničić

4. Koristite klima-uređaj

Ako vaš automobile ima klima-uređaj, koristite ga čak i ako je grejanje u kabini uključeno.

U većini vozila, nakon desetak sekundi rada klima-uređaja para nestaje sa prozora. Sistem brzo uklanja višak vlage i odmagljuje prozore.

Osim toga, uključivanje klima-uređaja zimi štiti kompresor od trošenja i skupih kvarova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • retrovizori

    20. oktobar 2020 | 10:54

    za retrovizore kupite nalepnicu na ali expresu. voda se samo slije sa njih. fenomenalno. nisam verovao dok nisam kupio . cena 0,6 evra za oba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA