• 5

Važno pitanje za svakog vozača: Kada je vreme za novi akumulator?

Ili, kako da znamo da akumulatoru zaista više nema pomoći?

 • 5
akumulator

Foto: Pixabay.com

Mnogi misle da je jedini logičan odgovor na pitanje "Kada je vreme za novi akumulator?" - Kada potpuno "crkne"!

Često je to nakon 3. ili 4. paljenja auta na kablove, odnosno kada postane očigledno da ni punjenje na punjaču više ne pomaže.

Da bi razrešili tu nedoumicu, kolege sa sajta Polovni automobili su se obratile stručnjacima "Akumulator centra" iz Zemuna i postavili pitanje: Kako da znamo da akumulatoru više nema pomoći?

Odgovor: "To se samo u ovlašćenim servisima može utvrditi. Ukoliko i nakon punjenja od 10 sati akumulator ne može da startuje auto, najverovatnije je za zamenu (ukoliko je punjač ispravan)".

 

Simptomi koji upozoravaju na kraj

Neki od tipičnih simptoma (ali ne i najsigurniji) koji ukazuju na kraj vašeg akumulatora su:

- Otežano verglanje,
- Treperenje na instrument tabli prilikom startovanja vozila,
- Restartovanje radija.

Naravno da ima i drugih simptoma i načina na koji možete da posumnjate da nešto nije u redu, od ponašanja kabinskog osvetljenja prilikom startovanja, preko problema u radu razne opreme koja koristi el. energiju (npr. podizači stakala, naročito kada je motor ugašen), do težeg startovanja nakon što auto duže miruje, čak i bez niskih temperatura.

Naravno, ukoliko se samo jednom javi potreba da palite auto na kablove, nešto definitivno nije u redu ili sa autom ili sa akumulatorom, bez obzira koliko niska temperatura bila. Imajte u vidu i starost akumulatora.

 

Samostalna provera akumulatora

Pošto preventiva može da uštedi mnogo novca, vremena i nerava, pitali smo koliko često treba proveravati akumulator - može li i kako vozač sam to da uradi? Na primer, unimerom izmeri napon - koliko je takva provera pouzdana i šta mu koliki napon govori?

Odgovor: U zavisnosti od učestalosti vožnje treba proveriti na 3, 6 ili 9 meseci i nakon isteka garancije. Merenje napona unimerom nije 100% pouzdana metoda, ali u nekim slučajevima nam može pokazati da:

- ispod 10,5V: akumulator je neispravan ili duboko ispražnjen (proveriti vozilo)

- od 12V do 12,4V: prazan akumulator (dopuniti akumulator)

- od 12,6V do 12,8V: dobar akumulator

- preko 13V - suv i neispravan (proveriti vozilo)

Akumulator

Foto: Pixabay

 

Detaljna provera akumulatora u servisu

Brzi test je u mnogim servisima besplatan, a tu spadaju:

- provera odvlačenja struje na vozilu

- provera alternatora,

- povlačenje anlasera i

- provera stanja akumulatora.

Što se tiče preciznosti provere, brzi test nudi pouzdanost od 50%, a veliki servis akumulatora 100%. Raspitajte se oko detalja u servisu.

Što se tiče cena, recimo da ako se ustanovi da je samo prazan akumulator, onda se naplaćuje samo punjenje (oko 300 din), a ukoliko je potrebno izvršiti i testiranje, onda se naplaćuje kompletan servis (400 din).

Naravno da cene, procedura i ostalo mogu da se razlikuju od servisa do servisa.

 

Punjenje sopstvenim punjačem

Postoje razni punjači za akumulatore, pa prosečnom vozaču nije baš lako da napravi izbor. Naravno, neki će reći da običan, najjeftiniji i najprimitivniji punjač može da obavi posao sasvim dobro, dok drugi upozoravaju da nepravilnim rukovanjem može da se uništi akumulator, a može da bude i opasno.

Istina, danas imamo prilično jeftine „inteligentne“ punjače koji imaju i zaštitu od prekomernog punjenja, zamene polova, sa mikroprocesorom koji kontroliše punjenje u zavisnosti od stanja/napunjenosti akumulatora i drugim mogućnostima, ali savetujemo da budete pažljivi i dobro se informišete pre kupovine.

U "Akumulator centru" kao odgovor na mnoštvo naših pitanja i potpitanja kažu:

„Svaki akumulator može da se puni. Punjenje treba da bude sa 10% kapaciteta akumulatora (npr. punjač od 4,5A će akumulator od 45Ah napuniti za 10 sati).

akumulator, automobil

Pixabay.com

Razlika između inteligentnih i običnih punjača je u tome što inteligentni prepoznaju napunjen akumulator i sami se gase, a time sprečavaju prepunjavanje i gubitak elektrolita.

Takođe smo pitali da li povremeno treba puniti akumulator koji ne pokazuje nikakve probleme u radu?

Odgovor: „U zavisnosti od načina vožnje (duže ili kratke relacije, učestalost upotrebe vozila, mnogo potrošača...), akumulator treba povremeno napuniti, na 3, 6 ili 9 meseci. Nakon svakog pražnjenja akumulatora obavezno ga treba napuniti. Takođe, ako se akumulator ostavlja da duže vreme da stoji, prethodno ga obavezno treba napuniti, pa ostaviti.

 

Uništiti akumulator, brzo i trajno - kako?

Ukoliko se akumulator „ozbiljno“ isprazni, kao npr. kada ostavite upaljene farove na parkiranom autu, obavezno ga treba što pre staviti na punjenje.

Ako ga ostavite ispražnjenog, doći će do trajnih oštećenja, nakon čega će jedina opcija biti kupovina novog.

 

Provera za duži životni vek

U „Akumulator centru“ navode da je životni vek akumulatora do dva puta duži od garantnog roka koji daju uvoznici.

Međutim, da biste mu maksimalno produžili životni vek i da pritom imate pouzdan akumulator, koji neće da vas izda u hladno zimsko jutro, nakon isteka garantnog roka obavezno mu proverite stanje u nekom servisu. Tako ćete znati na čemu ste i moći ćete na vreme da reagujete.

Video: Zapalio se autobus u Niškoj Banji: Povređenih, srećom, nema

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ђурађ

  24. decembar 2020 | 08:59

  Чим цркне стари.

  13
  3

  Podelite komentar

 • dago 1

  26. decembar 2020 | 18:02

  Kad jednom tesko upali. Mi to svi vidimo al se tjesimo da nije crko. Probamo da ga dopunimo i onda jedno jutro nece da upali kad zuris na posao.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  24. decembar 2020 | 13:13

  Akumulator se menja kad vam za nedelju dana dva puta obiju kola i uzmu samo akumulator!

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok