• 12

Vozite stariji automobil? Ovo su kvarovi koji mogu neprijatno da vas iznenade!

Imajući u vidu kolika je prosečna starost vozila na našim putevima i ulicama, ovo su stvari koje je korisno znati...

 • 12
Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled

Foto: Shutterstock

Što su automobili stariji, njihovi vlasnici treba da računaju sa većim kvarovima i troškovima popravki, ali i sve ozbiljnijim problemima, od kojih neki na prvi pogled nisu očigledni, ali mogu imati teške posledice.

Sistem kočnica

Komponente automobila stare i propadaju zbog godina i zamora materijala, ali često i usled neodgovarajućeg održavanja. Osim toga, pojedine komponente su već na osnovu određenih tehničkih rešenja inferiorne u odnosu na one na novijim modelima.

Desetak godina stari automobili, posebno nižih klasa, neretko još uvek koriste zadnje doboš kočnice umesto diskova i time već u startu imaju slabiju moć kočenja, pa im je zaustavni put duži, što posebno dolazi do izražaja u lošijim vremenskim uslovima.

Kocnice, Mehanicar, Majstor, Popravka, Servis, Tocak

Foto: Pixabay.com

Ne treba zaboraviti ni gume, za koje se podrazumeva da moraju biti u dobrom stanju.

Takođe, stariji modeli često nisu opremljeni nikakvim elektronskim sistemima koji su povezani sa kočnicama. A ako i jesu, lako je moguće da ni oni neće raditi ispravno ili barem ne u punom kapacitetu ako same kočnice nisu potpuno ispravne.

Redovno i pravilno održavanje ovoga dela vozila zato je izuzetno važno i kod novijih, a kamoli kod starijih automobila. Zato se nikakvi simptomi problema sa kočnicama, poput propadajuće papučice, čudnih zvukova ili vibracija ne smeju ignorisati jer bi mogli da dovedu do ozbiljne nesreće.

Amortizeri i opruge

U istoj meri kao i kočnice i upravljački sistem, na ponašanje automobila u vožnji utiču i komponente ogibljenja, kao što su amortizeri i opruge.

Kad su ispravni, ovi delovi održavaju optimalan kontakt točkova sa podlogom bez obzira na neravnine i izraženije pukotine u asfaltu, ali je vremenom i njih potrebno zameniti naročito kad je primetno da automobil postaje sve nestabilniji i podložan ljuljanju i naginjanju u vožnji.

Osim na samu udobnost vožnje, to utiče i na upravljivost i bezbednost automobila, a osim toga može uzrokovati i preterano i nejednako trošenje guma. A onda i njih, baš kao i amortizere, treba menjati barem u paru, jer će u suprotnom bezbednost u vožnju biti ozbiljno narušena.

Da li imate problem da nađete dobrog majstora?

Foto: Pixabay.com

Mehaničke komponente

Mehaničke komponente vremenom su sve podložnije trošenju. Reč je o prirodnom procesu koji se može odložiti, i to redovnim održavanjem, ali ne i potpuno zaustaviti.

I najkvalitetnije originalne delove potrebno je pre ili kasnije zameniti. U ovu grupu spadaju letva volana, servo pumpa, alternator… i premda se na prvi pogled može činiti da problemi u vezi sa njima nisu toliko opasni kao neki drugi, to je daleko od istine.

Kvar alternatora će vas ostaviti na putu ko zna gde i kad, a problemi sa letvom i servom volana imaće još opasnije posledice, jer oni direktno utiču na upravljanje vozilom, navodi Revija HAK.

U najgorem slučaju posledice mogu biti izletanje sa puta ili druga vrsta nezgode sa potencijalno teškim povredama putnika. Dakle i ovde je reč o delovima kod kojih se naznake problema ne smeju ignorisati.

Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled

Foto: Shutterstock

Elektronske komponente

Što više elektronike, to više problema, često znaju da kažu stari majstori i mehaničari.

Manji problemi kojih će se većina ljudi najpre setiti u ovoj kategoriji obično su otkazivanje motora električnih podizača prozora ili centralnog zaključavanja, no kako elektronika danas upravlja praktično svim sistemima automobila, jasno je da pogođeni mogu biti i mnogo ozbiljniji elementi, posebno oni bezbednosni, uključujući razne sisteme asistencije vozaču, kao i "mozak" vozila u vidu centralnog računara, što može da dovede do skupocenih kvarova.

Da pritom ne moramo ići čak ni toliko daleko, pokazuje primer još jednog vrlo malog i jednostavnog, ali izuzetno važnog sklopa: elektromotora koji pokreće brisače vetrobrana ili zadnjeg stakla.

Njegov kvar znači i momentalni gubitak vidljivosti u slučaju atmosferskih padavina na putu, što u nekim situacijama može dovesti do fatalnih posledica.

Za popravku ovakvih kvarova jednostavno nema alternative, jer je vidljivost u vožnji prvi preduslov bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • E

  Moja bembara je neunistiva.....

  2
  5

  Podelite komentar

 • Stole

  Ali sve to zavisi od modela automobila koji vozite. Neki se kvare manje, neki više. Vozio sam Kiu godinama, i nisam imao nikakvih problema. Nažalost, prodao sam je planirajući da kupim opet nju, ali drugi model, i desi se korona... Sad se vozim taksijem ili iznajmim kod autorent-a kad mi treba za put, ali planiram da sledeće godine opet kupim nešto slično ali novo.

  5
  5

  Podelite komentar

 • Милорд

  Наравно техт је одличан,многи возачи немају појма како функционише ауто,ко мало зна мора бар једном годишње ауто поверити добром сервису на преглед.Истина нисмо склони томе.

  8
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima