≫ 

Ova česta greška u vožnji po hladnijem vremenu može mnogo da vas košta, zato je izbegavajte!

Kada sigurnosni pojas nije fiksiran kako treba, može doći do ozbiljnijih povreda čak i kod sudara pri malim brzinama

  • 3
Hyundai, auto, vožnja, hladno vreme Foto: Unsplash

Nemački autoklub ADAC poznat je po najrazličitijim mogućim ispitivanjima iz oblasti automobilizma i saobraćaja, pa se slobodno može reći da ne postoji deo automobila ili saobraćajna situacija u kojoj se automobil može naći, a da se oni time na neki način nisu "pozabavili".

U jednom od svojih poslednjih istraživanja, ADAC nam sugeriše da ni deca, ne odrasli, ne bi trebalo da se u automobilima voze u zimskim jaknama.

Pošto je zimska odeća debela, pojasevi ne dodiruju telo putnika i vozača, zbog čega se sigurnosni pojasevi pomeraju. To znači da se ne nalaze na svojim optimalnim pozicijama i ne mogu da odreaguju pravilno u trenutku sudara. Zbog toga čak i sudari automobila pri malim brzinama, mogu da izazovu povrede kod putnika i vozača.

Do toga dolazi zato što donji deo pojasa nije fiksiran u predelu kukova, već u nešto višoj tački, zbog čega može da dođe do povrede unutrašnjih organa (kao što su jetra ili slizina).

Isto važi i za prevoz dece u dečjim sedištima, budući da bi i njihovi sigurnosni pojasevi trebalo da budu pravilno zategnuti i učvršćeni, kako bi mogli čvrsto da drže telo deteta, kako bi ono bilo bezbedno tokom vožnje.

Zato, kada po hladom vremenu sedate u automobil, prvo skinte svoju ili zimsku jaknu svoga deteta, odložite je na slobodno sedište ili u prtljažnik, pa tek onda sednite u auto, vežite pojas i krenite!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. mart 2021 | 17:48

    Ma važi, sedi ti u ladan auto i skini jaknu

  • Slaviša

    23. mart 2021 | 17:59

    Odlično, jos nam odredite koje boje gaće i čarape smemo da nosimo za vreme vožnje i sve ce biti u kompletu. Nedate nam ni da radimo ni da živimo

  • Miroslav Pusic

    26. mart 2021 | 02:11

    Kada sam imao udes septembar u majici pojas propisno vezan slomljen nozni palac na dva mesta,pdkolenica,karlica,pubicna kost,obe sake kosti izmedju malog prsta i zgloba. Udar je bio na kratkom kocenju brzina 62km.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA