Kako izabrati garažna vrata?

Pre kupovine, dobro se raspitajte o detaljima i dodatnim opcijama, kako biste doneli pravu odluku

  • 0
Garaža kola auto Foto: Shutterstock

Nova garažna vrata kupuju se u raznim prilikama. Njihov izgled zavisi od namene same garaže, ali i od mesta gde se ona nalazi. Šta je to što je najinteresantnije u ponudi i kako da napravimo pravi izbor prilikom kupovine?

Na domaćem tržištu postoji više proizvođača i prodavaca garažnih vrata. Karakteristike koje kvalitetna garazna vrata treba da imaju, odnose se na njihovu funkcionalnost, izdržljivost, praktičnost i dopadljiv izgled. Prilikom izgradnje novih stambenih, poslovnih ili industrijskih objekata kupovina novih garažnih vrata, često je neophodna stavka. Takođe, vlasnici garaža koje imaju stara i dotrajala vrata, dolaze u situaciju da žele da ih zamene praktičnijim i savremenijim. Pre nego što krenu u kupovinu, jedino što o njima znaju jeste kako, otprilike izgledaju. U poređenju sa garažnim vratima kakva su nekad bila, nova su mnogo savremenija i lepša, pošto se prave od lakših materijala. Dizajn im je unapređen u smeru štednje prostora, ali i jednostavnijeg rukovanja. Stoga su teška metalna garažna vrata iz prošlosti zamenjena segmentnim ili rolo garažnim vratima, koja su danas najviše u upotrebi.

Šta je to o čemu treba voditi računa prilikom kupovine? Ukoliko pretpostavimo da birate garažna vrata za kuću, pre svega, trebalo bi odrediti tačne mere. Projekat koji predviđa garažni prostor veće površine, zahteva da se pozabavimo time na koji način će biti raspoređena vrata. Velika garaža može biti veoma korisna. U nju možete parkirati više vozila, ili je možete koristiti za razne druge namene. Deo je moguće pretvoriti u radionicu, ako volite da se bavite kućnim majstorijama ili ako imate neki hobi koji zahteva više prostora. Umetnici često koriste garaže kao prostor u kome stvaraju. Mnogi poznati muzički bendovi krenuli su sa probama u garaži. Nije retkost da garaža bude mesto početka razvoja nekog biznisa koji je kasnije prerastao u ozbiljnu kompaniju. Bilo kako bilo, namena može biti mnogo, a shodno tome biraju se i garažna vrata. Već pomenute prostrane garaže imaju i otvore veće površine. Nije praktično da na njima postoje jedna segmentna garažna vrata, jer bi ona bila preširoka. Ovakvi otvori dele se na više garažnih vrata, koja su raspoređena po nekoj logici. Na primer, ako je garaža namenjena da se u nju parkiraju dva automobila, onda bi i vrata trebalo da budu podeljena tako da svojom širinom trebalo prate taj projekat. U nekim kućama čitav prizemni nivo, ili suteren, pretvoreni su u garažu. Raspored garažnih vrata trebalo bi osmisliti tako da ona budu prihvatljive širine, prateći zamisao za šta će se koji deo garaže upotrebljavati u budućnosti. Preširoka garažna vrata nisu dobra ideja zato što ona mogu lakše da se zaglave i pokvare zbog težine.

Koju vrstu garažnih vrata kupiti? Danas su najtraženija segmentna garažna vrata. Ona se izrađuju od kombinovanih materijala. Čvrstinu im daje metalni lim u sredini, dok su spolja obložena lakšim, izolacionim materijalima. Prednost im je što nisu teška, poput onih starinskih koja su kompletno bila od metala. Nekada su metalna garažna vrata svojom težinom krivila okvire i nosače, što je dovodilo do zaglavljivanja i poteškoća pri otvaranju i zatvaranju kod kiper sistema, ili do ispadanja iz ležišta kod običnih vrata sa šarkama.  Što se tiče novih segmentnih garažnih vrata, ona su dovoljno čvrsta i izdržljiva, bez obzira na lakoću materijala od kojih se prave.

Dodaci o kojima treba razmišljati prilikom kupovine novih garažnih vrata jesu razni napredni sistemi pomoću kojih se njima lakše upravlja. To je otvaranje i zatvaranje pomoću daljinskog upravljača. Međutim, daljinsko upravljanje nije neka posebna novina. Poznata je i prisutna već godinama. Ono što predstavlja naprednu tehnologiju novijeg datuma jesu garaža vrata sa sistemom kontrole pomoću aplikacije koja se može instalirati na mobilni telefon. Na ovaj način, čak i kad ste daleko od kuće, možete proveriti da li su garažna vrata otvorena ili zatvorena. Ako negde odete u žurbi i zaboravite da li ste ih zatvorili, lako ćete to saznati. Potreban vam je samo pristup internetu i aplikaciji koja kontroliše vrata. Čak i da ste zaboravili da ih zatvorite, to možete uraditi izdaleka.

Pored segmentnih garažnih vrata u ponudi su i rolo garažna vrata, ali i industrijska vrata. Sva ona rade se po meri, tako da su i cene izražene po jedinici površine. Važno je znati da ima modela koji sadrže staklene delove, poput prozora. Oni su pogodni za radionice ili garaže koje su pretvorene u lokale. Omogućavaju više prirodnog svetla. Segmentna garažna vrata su estetski veoma dopadljiva i izrađuju se u više boja, tako da ćete lako naći nijansu koja se najbolje uklapa u eksterijer.

Nova segmenta garažna vrata, kao i rolo vrata, veoma su kvalitetna. Njihovo održavanje podrazumeva povremeno servisiranje. Bez obzira na kvalitet, desi se da neki od sistema nekad zakaže. Najbolji proizvođači i prodavci bave se i servisiranje i popravkom svojih proizvoda. Ako tražite pouzdano mesto gde da naručite nova garažna vrata na mirandre.com nalaze se svi bolji proizvođači, koji imaju i obezbeđen servis. Osim proizvoda sa odličnim preporukama, dobićete i stručne savete koji će vam pomoći da rešite sve nedoumice. Pre kupovine, dobro se raspitajte o detaljima i dodatnim opcijama, kako biste doneli pravu odluku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA