Pet grešaka u vožnji koje motociklisti najčešće prave

Jedna od prvih stvari na koje će vam instruktor bezbedne vožnje skrenuti pažnju je nepravilno držanje stopala na nogostupu...

  • 0
Motocikli, Motocilisti Foto: Unsplash

Za razliku od vozača automobila koji imaju auto-škole, motociklisti su, manje - više, primorani da uče sami ili ako imaju tu sreću - od iskusnijih kolega. Kad početnik na dvotočkašu stekne loše navike, one znaju da ostanu godinama. Upravo su loše navike te zbog kojih je motociklista manje bezbedan, kako za sebe tako i za druge. Zato Polovni automobili donose pet loših navika u kojima će se neki motociklisti pronaći, i daju savete kako da ih ispravite.

1. Ne gledajte ispred točka

Veliki broj motociklista gleda ispred prednjeg točka, u instrumente ili voze previše blizu drugih vozila. Računica je jasna. Ako se motociklista kreće 100 km/h, prelazi skoro 28 metara u sekundi. Ukoliko gledate tek 30 metara ispred sebe, imate tek nešto više od 1 sekundu da primetite neku prepreku na putu i izvedete manevar kako bi je izbeglli. Da li ste sposobni za to? Verovatno ne.

Dakle, držite glavu visoko i gledajte niz put kako vas ništa ne bi iznenadilo.

Motocikl, Kaciga, devojka Foto: Pixabay

2. Nepravilno držite stopala

Jedna od prvih stvari na koje će vam instruktor bezbedne vožnje skrenuti pažnju je nepravilno držanje stopala na nogostupu. Postoji dobar razlog za to. Ako se oslanjate na nogostup petom ili sredinom stopala, može se desiti da vam vrh obuće (prsti) zakače asfalt prilikom prolaska kroz krivine. To je opasna situacija u kojoj se lako možete desiti da vam kontakt sa podlogom zbaci nogu sa nogostupa pri čemu rizikujte povredu i gubitak kontrole nad motociklom.

Nogostup motocikla na donjem delu poseduje komad metala koji je predviđen da zakači asfalt i upozori vas da ste došli do limita. Zbog toga, stopalo ne sme da štrči preko nogostupa. Stopalo oslonite tik iza prstiju. Koristite obuću koja je namenski predviđena za vožnju motocikla.

3. Ne precenjujte sebe

Dobre vozačke sposobnosti se stiču treningom i edukacijom. Vožnja i kontrola motocikla nije samo sposobnost da se odvezete od tačke A do tačke B. Kao po pravilu, nekoliko puta u sezoni motociklista dođe u situaciju gde mora da se “spasava”, a jedini alat za to je veština koju poseduje.

Edukacija, vežbanje na parkingu, kursevi bezbedne vožnje i vožnja na stazi. To su načini kako ćete povećati svoju veštinu. Vožnja motocikla je veština koja zahteva konstantno usavršavanje i trening. Motociklista nikada nije dovoljno dobar.

motocikl, motor, vožnja motora, putovanje motorom 1 Foto: PIxabay

4. Ne gledate ka izlazu iz krivine

Mnogi motociklisti prerano započinju skretanje kroz krivine. Posledice ove loše navike je skraćivanje vidokruga, pa često motociklista ne vidi celokupnu krivinu, niti može da vidi da li se u krivini nalazi opasnost poput rupe, peska, traktora, itd.

Za uspešno savladavanje krivine, motociklista mora da ima jasnu sliku o kakvoj konfiguraciji krivine se radi. Motocikl uvek ide tamo gde je usmeren pogled, pa je neophodno da budete aktivni i uvek usmerite glavu ka izlazu iz krivine.

Bez okrenute glave i pogleda usmerenog ka izlazu iz krivine, nema preciznog prolaska i potpune kontrole situacije. Pred krivinu usporite, držite se spoljnjeg dela saobraćajne trake kako bi imali što otvoreniji vidokrug, glavu okrenite ka izlazu iz krivine i tek onda započnite skretanje uz blago dodavanje gasa.

motori, motocikli Foto: Pixabay

5. Pratite tempo drugih motociklista

Grupne vožnje ili vožnje sa prijateljima su česte aktivnosti u kojima motociklisti učestvuju. Vožnja u grupi pored osećaja sigurnosti krije i zamku. U grupi se obično nađu motocikli različite snage i motociklisti sa većim ili manjim iskustvom.

U praksi, ove razlike se manifestuju tako što neko u grupi zaostaje. Ego i nametnut tempo često može da istera manje veštog motociklistu izvan zone komfora dok pokušava da sustigne grupu. Tada nastaju greške, vožnja postaje izuzetno naporna ili se u najgorem slučaju završi padom. Nikada ne vozite tempom ostalih prevazilazeći sopstvene limite i veštine.

Kako u grupi, tako i u solo vožnji, motociklista nikada ne sme da baci sve karte na drum. Ostavite sebi dovoljno prostora za nepredviđene situacije. Veštine koristite za potencijalno izbegavanje opasnosti, ne za brzinu. Zapamtite da vas očekuju kući onako kako ste i otišli.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA