≫ 

Ako budete praktikovali ove savete, nećete nikada imati problema sa klimom u autu

I tokom hladnijih meseci dobro je uključiti klima uređaj na 10 minuta, bar jednom u mesec dana...

  • 1
auto, klima, ventilacija Foto: Unsplash

Klima uređaj automobila trebalo bi redovno proveravati kod majstora, a to znači barem jednom u dve godine. Dobar majstor lako može da uoči neke nepravilnosti u radu kompresora, odnosno da li se u sistemu stvara kiselina koja može da dovede do pregorevanja.

Klimu je potrebno uključivati tokom cele godine, a ne samo leti. Tokom hladnijih meseci dobro je uključiti klima uređaj na 10 minuta, bar jednom u mesec dana, da bi sistem mogao da bude podmazan i da bi ulje moglo normalno da odradi svoj posao.

Leti, kada klimu koristite svakodnevno, dva minuta pre nego što isključite motor, isključite klima uređaj i ostavite ventilatore na da duvaju na maksimum. To je važno uraditi da bi se sprečila kondenzacija u sistemu za hlađenja, odnosno da bi ceo sistem mogao da se isuši pre nego što se motor ohladi.

Ako auto duže vreme radi u leru, isključite klima uređaj. Kada motor "vergla", a menjač je u neutralnom položaju, kompresor klima uređaja veoma teško može da radi, navodi Automania.

Proverite šta piše u uputstvu i pridržavajte se preporučene temperature u određenim vremenskim uslovima, jer će tako kompresor raditi optimalno i bez previše napreznja.

Video: Kako rashladiti Keca po ovom paklu: Otvoriš vrata i idemo gas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    8. avgust 2021 | 09:34

    Kod kolko - tolko savremenih automobila kompresor klime uglavnom radi automatski. To znači da prilikom paljenja motora se kompresor neće uključiti dok motor ne postigne propisan broj obtaja, tako da se klima ne mora isklučivati i uključivati prilikom svakog gašenja motora. Takođe se klima automatski gasi kada ventilator kabine ne radi. Ispod određne temperature (-5, -10) kompresor se neće uključiti pa paljenje klime na niskim temperaturama nema smisla...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA