≫ 

Vrata automobila ne treba otvarati levom rukom, evo i zašto

Verovatno vam to nikada nije palo na pamet, ali razlog za otvaranje vrata desnom rukom je prilično ozbiljan...

  • 27
auto, žena vozač, otvorena vrata Foto: Unsplash

Gotovo da na svetu ne postoji vozač koji pri izlasku iz svog automobila vrata ne otvara levom rukom. Iako deluje potpuno logično, to nije dobra ideja i može, čak, da bude i opasno po život. Verovatno vam to nikada nije palo na pamet, ali razlog za otvaranje vrata desnom rukom je prilično ozbiljan.

Kada bočno parkirate automobil uz ivicu puta, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom, jer ako tako postupite glavu ćete okrenuti prema nazad pa ćete moći na vreme da vidite da li pored vas prolazi biciklista ili motociklista koga biste otvaranjem vrata mogli da oborite. A u slučaju da naiđe drugi automobil, on bi mogao da odvali vaša vrata, pa čak i da vas povredi.

Biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz auta, a vozač uglavnom ne gleda šta se događa na ulici iza njega već automatski otvara vrata. U pitanju su sekunde koje mogu da znače život.

Otvaranje vrata desnom rukom tera vozača da okrene gornji deo tela unazad, kada se mnogo veći deo puta nađe u njegovom vidnom polju, piše Reader's Digest.

Ovaj "zahvat" je veoma čest u Holandiji, gde vozači mnogo više paze a te stvari i češće koriste desnu ruku. Zato se otvaranje vrata desnom rukom kolokvijalno i naziva "holandski zahvat" (engl. dutch reach).

Video: Zaboravite na auto limara: Ovaj trik je toliko prost da čak i žena može da popravi udaren auto

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ❔❕

    19. avgust 2021 | 20:51

    A koja to budala otvara vrata a da ne pogleda nazad bilo kojom rukom da otvara?

  • Fsb

    19. avgust 2021 | 17:57

    Neko je izmislio bočni retrovozor, pa mogu i nogom da otvaram vrata🤪

  • ime

    21. avgust 2021 | 10:57

    R E T R O V I Z O R

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA