Šta nam donose novi pametni semafori i kakve probleme sa njima imaju dvotočkaši?

I kako skuteraši i bajkeri te probleme mogu da reše...

  • 6
Semafor Foto: Pixabay

Pametni semafori donose brojne pogodnosti svim učesnicima u saobraćaju, pa tako i motociklistima i skuterašima. Ipak, nekada se dogodi da dvotočkaše pametan semafor ne vidi, odnosno da se ne aktivira ukoliko u raskrsnici nema automobila, što rezultira izostankom zelenog signala.

Zato se redakcija sajta Polovni automobili pozabavila pitanjem kako rade pametni semafori i dala nekoliko saveta vozačima dvotočkaša kako da ih u pomenutoj situaciji aktiviraju.

Šta su pametni semafori?

Pametni semafor je deo sistema adaptivnog upravljanja. Takav sistem prati i prilagođava semafore trenutnoj situaciji u saobraćaju. Na taj način, smanjuje se gužva i potrošnja goriva. Za vozače, to znači da će brže doći do porodice i posla, potrošiće manje goriva i samim tim manje zagaditi okolinu.

Semafor, zaštićeno levo skretanje Printskrin: Telegraf

Ovaj sistem je razvijen u Karnegijevom Univerzitetu u Pitsburgu. Njihova istraživanja su pokazala da se saobraćaj u gradu može ubrzati do 25% i smanjiti vreme čekanja na raskrsnicama za čak 40%.

U praksi, ovo znači da vam se neće dešavati da pred raskrsnicu zaustavite vozilo tik pred zeleni signal, ili da čekate na praznoj rasksnici ukoliko nema pešaka i drugih vozila.

Kako „pametni semafor“ zna da dolazim?

Sistem koji ćete sresti na našim ulicama je zapravo jednostavan, ali da bismo ga koristili i iz njega izvukli maksimum benefita, moramo da znamo sa čim imamo posla.

Neposredno pred zaustavnu liniju, u podlogu je ugrađena induktivna petlja. Prepoznaćete je po urezanim linijama na kolovozu. U tim linijama ugrađeni su provodnici koji stvaraju induktivno polje. Kada se vozilo nađe iznad petlje, dolazi do promene induktiviteta. Zatim, tu promenu registruje detektor koji šalje signal „pametnom semaforu“ o prisustvu vozila. Jednostavno rečeno, petlja se zapravo ponaša kao veliki detektor metala.

Gužva u saobraćaju, Skuter, Motor Foto: Nikola Tomić

Na ovaj način, mogu da funkcionišu i parkirališta kako bi vozači imali informaciju o slobodnim mestima, mogu se otvarati kapije i tako dalje. Primena je zaista široka.

Zanimljivo je da zbog različite mase, svako vozilo ima svoj jedinstveni „potpis“ u petlji, pa je moguća i klasifikacija vozila.

Zašto pametan semafor ne vidi motocikliste?

Problem kod induktivne petlje je njena relativno gruba priroda koja detektuje samo objekte veće mase kako bi se sprečila lažna aktiviranja manjim metalnim predmetima. Na primer, pešak koji nosi metalni predmet, više metalnog novca u džepovima i sl. To znači da često, petlja neće aktivirati relej za bicikliste, skuteriste i motocikliste zbog male mase vozila. Za njih, semafor se neće aktivirati pa će ostati „zaglavljeni“ u raskrnici. Rešenje ipak postoji.

Motociklista, motor, saobraćajna gužva Foto: Shutterstock

Pošto izrezi na kolovozu nisu vage već provodnici induktivne petlje za koju znamo kako funkcioniše, možemo da primenimo par trikova:

  • Motocikl ili skuter, pozicionirajte tačno po sredini ose iznad izreza na kolovozu. Pri dolasku, „gađajte“ liniju celom dužinom kako bi povećali šanse da petlja „uhvati“ prisustvo dvotočkaša.
  • Ako prvi trik ne uspe, pokušajte da spustite „ćopku“ koja u nekim slučajevima može da aktivira petlju. Naravno, samo ako ste direktno iznad izreza.
  • Ukoliko ste prvi na semaforu, propustite vozilo iza vas ukoliko za to postoji prostor i ne ugrožavate sebe i ostale učesnike u saobraćaju.
  • Poslednji trik ukoliko prethodni ne uspeju, jeste da i u ovom slučaju stanete iznad izreza. Isključite motocikl i ponovo zaverglajte. Magnetno polje generisano od strane startera (anlasera) je dovoljno da aktivira petlju.

Bitno je napomenuti da u slučajevima kada vas „pametni semafor“ ne prepozna, postupite smireno i pokušate da rešite situaciju gore navedenim trikovima. Bez panike, užurbanosti i nepromišljenih poteza.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. avgust 2021 | 17:23

    Pametni semafori,pametni telefoni,pametne zgrade,pametni putevi,jedino jos coveku nedostaje pameti,

  • Grk

    23. avgust 2021 | 08:46

    Ovo postoi vec 20 godina na zapadu a ti objasnjavas kao da je juce otkriveno, alti je novost .

  • Iki

    23. avgust 2021 | 12:05

    Ovo postoji u Svajcarskim selima skoro 30godina vec a tu sad nauka citava hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA