Najviše ga koristimo za auto iako mu to nije bila namena: 10 korisnih trikova za upotebu WD-40

U Evropu je stigao 1960-ih, a kada su poljoprivrednici počeli da ga upotrebljavaju za zaštitu svojih mašina njegova "slava" je nezaustavljivo počela da se širi...

  • 3
WD-40 kontakt sprej Foto: Shutterstock

Nema vozača koji barem jednom u životu nije iskoristio "moći" svemogućeg spreja WD-40. Ovo poznato sredstvo jedan je od ključnih "sastojaka" svake automehaničarske radionice ili auto-pribora, uvek pri ruci da se izbori sa rđom i zaleđenim bravama.

Poznata skraćenica "WD" na engleskom jeziku znači "Water Displacement", odnosno "uklanjanje vode". Ova hemijska formula je nastala 1953. godine u kompaniji Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), ali patent nikada nije zaštićen. Prvobitna namena ovog sredstva, međutim, uopšte nije imala veze sa automobilima.

Sprej je razvijen po ideji američkog proizvođača aviona Convair, da bi se njime zaštitile svemirske rakete Atlas. Uskoro je, međutim, upšao u širu upotrebu, pa su ga avio-kompanije United i Delta koristile za podmazivanje pokretnih i fiksnih delova aviona DC-8 i Boeing 720s.

U Evropu je stigao 1960-ih, gde ga poljoprivrednici počeli da ga upotrebljavaju za zaštitu svojih mašina, pa je njegova "slava" počela brzo da se širi i do danas nije prevaziđena.

Iz videa iznad saznaćete 10 korisnih načina na koje WD-40 može biti upotrebljen kod održavanja i popravki automobila.

Video: Postigao nešto nemoguće: Slobodnom rukom iscrtao savršene krugove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    11. septembar 2021 | 19:51

    Nastao je u drugom svetskom ratu 1940

  • Gaga

    12. septembar 2021 | 17:45

    🤣🤣moram muzu ukazati na ovaj tekst jer me on zeza da je meni za sve resenje WD-40 ja spricnem sarke da ne skripe vrata pa masinicu za sisanje podmazujem pa neki vijak ako nece da otpusti ja spricnem.....itd sta god ja se prvo vatam WD-a😜😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA