Šta nipošto ne smete da radite tokom vožnje kada vetar duva jako kao danas?

Snažni naleti vetra mogu značajno uticati na bezbednost vožnje, pa je važno znati kako se u takvim uslovima vozi

  • 0
Oluja, vetar, kiša, vožnja, nevreme na putu automobil Foto: Shutterstock

Jesen i hladno vreme su definitivno tu, pa smo, posle sunčanog početka nedelje, sada suočeni sa padom temperature i jakim vetrom koji je u nekim delovima zemlje danas dostizao brzine od 28 m/s, odnosno više od 100 kilometara na čas.

Budući da jak vetar možemo očekivati i u narednim danima, važno je znati, kao ni na ulici, od njega niste zaštićeni ni u kolima. Snažni naleti vetra mogu uticati na bezbednost vožnje, pa je važno znati kako se u takvim uslovima bezbedno vozi.

Jedna naša čitateljka iz Beograda javila se redakciji Telegrafa i ispričala da je sinoć, prilikom vožnje auto-putem brzinom od 100 km/h, doživela da iznenadni udar vetra njen auto težak skoro dve tone, "kao list papira baci u lavu stranu" ka bankini. Bila je dovoljno pribrana, pa je usporila, vratila se u traku i nastavila vožnju manjom brzinom.

Oluja, vetar, kiša, vožnja, nevreme na putu automobil Foto: Shutterstock

Ovo je, svakako, primer kako ne treba da se vozi po jakom vetru, pa je zbog toga, kada se zateknete u vožnji dok napolju duva jak vetar, važno da čvrsto držite obe ruke na volanu i smanjite brzinu. Važno je da obratite pažnju na predmete koje vetar može da oduva na put.

Držite se na bezbednoj udaljenosti od automobila ispred vas. To važi i za saobraćajne trake pored, pošto snažni udari vetra mogu da izguraju vaš automobil u drugu traku ili drugi automobil u vašu.

Posebno bi trebalo da budete oprezni ako vozite visoka vozila, kamion, kombi, terenac ili ako vučete prikolicu! To su vozila koja su sklonija promeni putanje usled jakih udara vetra.

brza vožnja, preticanje Foto: Pixabay

Ukoliko su vetrovi toliko jaki da u potpunosti ometaju vožnju, zaustavite se na bezbednoj distanci od drveća ili drugih visokih predmeta koji bi mogli da padnu na vozilo, a zatim ostanite u automobilu dok vetar ne popusti.

Video: Vožnja tramvajem ili rolerkoster: Nikad brža i luđa vožnja od Novog Beograda do Voždovca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA