• 0

Ovo je jedan od češćih problema na autu kada dođe hladno vreme, evo kako da ga rešite

Ono na šta treba obratiti pažnju je postojanje sistema za nadzor akumulatora kod novijih automobila...

  • 0
Pomoć na putu, kvar automobila, popravak, zvati pomoć

Foto: Shutterstock

Dok motor vozila radi, zadatak alternatora je da snabdeva eletričnom energijom sve potrošače u vozilu, a da višak energije skladišti u akumulatoru. Ukoliko dođe do kvara na alternatoru, dalja vožnja neće biti moguća, a kako bi se proverilo stanje ovog važnog dela, potrebno je preduzeti nekoliko koraka.

Za početak, nabavite multimetar, koji je vrlo koristan, a ujedno i pristupačan alat. Podesite uređaj na merenje volti.

Potrebno  je da obavite osnovno očitavanje na akumulatoru dok je automobil ugašen. Da biste to postigli, povežite crni i crveni kabl multimetra sa odgovarajućim klemama na akumulatoru koje su obeležene istim bojama.

Automehaničar, auto servis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Multimetar će izvršiti očitavanje, a akumulator koji je u dobrom stanju prikazaće rezultat od oko 12 volti. Potom je potrebno upaliti vozilo i ponovo povezati multimetar sa akumulatorom na isti način.

Ovog puta, vrši se očitavanje struje koju alternator isporučuje i koja bi trebalo da se kreće u rasponu od 13.9-14.3 volti. Ukoliko je rezultat niži, vašem alternatoru se verovatno bliži kraj, a ako je voltaža ista kao i kada je vozilo bilo ugašeno, to je znak da alternator uopšte ne radi i da mora biti zamenjen.

Ono na šta treba obratiti pažnju, a tiče se novijih automobila, je postojanje sistema za nadzor akumulatora. Da li je vozilo opremljeno ovim sistemom vršite pregledom kabla akumulatora sa negativnim polom, navodi Autoguru. Ukoliko postoji crni konektor na negativnoj klemi ili konektor koji je uvijen oko akumulatorskog kabla sa negativnim polom, vaš automobil je opremljen ovim dodatkom.

akumulator

Foto: Pixabay.com

Ovaj sistem nadzire izlaznu struju akumulatora i usklađuje funkcije alternatora u odnosu na to, a pored toga pozitivno utiče na potrošnju goriva i produžava radni vek samog alternatora.

Kako ovaj sistem može prouzrokovati netačno očitavanje struje koju isporučuje alternator, neophodno je da pri merenju prethodno izmerite voltažu akumulatora dok je vozilo ugašeno, a tek potom očitate i struju alternatora, kako biste mogli da uporedite podatke.

Situacija u kojoj vaše vozilo ima problema sa paljenjem, a istovremeno je opremljeno sistemom za nadzor akumulatora, ipak zahteva pregled električara. No pre toga, ovo bi bile korisne smernice za to, šta uraditi kada se upali lampica sa slikom akumulatora na instrument tabli.

Video: Zaledila vam se vrata ili brava na kolima? Evo trika da ih otključate za sekund!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA