"Poskakivanje", istrošene gume i ostali znaci upozorenja na dotrajale amortizere

Ako prilikom kočenja ne dođe do prepoznatljivog "spuštanja" prednjeg dela vozila, onda verovatno postoji problem sa amortizerima...

  • 0
Amortizeri Foto: Shutterstock

Amortizeri su jedan od vitalnih, ali takođe i potrošnih delova automobila, čija neispravnost loše utiče na upravljanje vozilom, stabilnost u vožnji i zaustavljanje.

Opruge vešanja ublažavaju posledice kontakta sa neravnom podlogom i omogućavaju kontrolisanu i udobnu vožnju. Da bi to bilo tako, potrebno je da znate kako da uočite znake upozorenja da je vreme za zamenu amortizera.

Ako prilikom kočenja ne dođe do prepoznatljivog "spuštanja" prednjeg dela vozila, onda verovatno postoji problem sa amortizerima. To je verovatno znak da su amortizeri istrošeni, što za posledicu ima povećanje traga kočenja i do 20 odsto.

rupe na putu Foto: Pixabay

Istrošene opruge amortizera gube funkciju, zbog čega dolazi do "poskakivanja" vozila na neravninama, što za posledicu ima oštećenje pneumatika.

To može da dovede i do pucanja guma, gubitka njihove sposobnosti prijanjanja za podlogu, što doprinosi pojavi "akvaplaninga" (proklizavanja prilikom vožnje po mokrom kolovozu).

Istrošenost guma dovodi do promene u ponašanju vozila prilikom ulaska u krivinu, odnosno, povećanog naginjanje i/ili nekontrolisanog ljuljanja.

Točak Brzina Printscreen: YouTube/Top Gear

Jedan od simptoma istrošenosti amortizera su i vibracije na upravljaču, koje se javljaju čak i prilikom vožnje po ravnom putu. Tada dolazi i do nestabilnost automobila prilikom vožnje većim brzinama.

Svi ovo su znaci upozorenja koje bi vozači trebalo ozbiljno da shvate i da odmah posete mehaničara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA