≫ 

Udarna rupa iskrivila felnu, pocepala gumu ili napravila još veću štetu?

Mnogi vozači ne znaju da imaju pravo na odštetu ako oštete gumu, felnu ili ako dođe do neke veće štete zbog naletanja na udarnu rupu.

  • 7
Nokian, guma, rupa na putu Printscreen: YouTube/Nokian Tyres

Šta ako mi se iskrivi ili pukne felna kada točak upadne u udarnu rupu? Šta ako strada nešto drugo, mnogo skuplje?

Mnogi vozači ne znaju da imaju pravo na odštetu ako oštete gumu, felnu ili ako dođe do neke veće štete zbog naletanja na udarnu rupu, piše sajt Polovni automobili.

Možete da dobijete odštetu zbog udarne rupe

Ukoliko je šteta nastala zbog rupe na putu, imate pravo da vam se ta šteta nadoknadi. Ali nije sve tako jednostavno.

Morate da ispratite proceduru i da prikupite što više dokaza koje ćete iskoristiti na sudu ukoliko dođe do toga da morate da tužite odgovorne.

Kako ide procedura?

Ako pređete preko udarne rupe i posumnjate da je došlo do nekog oštećenja treba odmah da se zaustavite.

Podrazumeva se:

  • odmah upalite sva 4 migavca
  • parkirajte na bezbednom mestu (ukoliko auto može i dalje da se kreće)
  • izađite iz auta obucite reflektujući prsluk
  • svi putnici takođe neka izađu i stanu na bezbedno mesto

Ne želite da se neko zakuca u vaš auto dok vi i vaša porodica sedite u njemu.

Ukoliko morate da auto ostavite na kolovozu pošto nemate gde da ga uklonite ili auto nije u voznom stanju, obavezno stavite trougao kako biste upozorili druge vozače.

Trougao se postavlja na udaljenosti ne manjoj od 10 metara u naselju i ne manje od 50 metara van naselja.

Tek nakon što ste učinili sve što možete da sprečite da drugo vozilo naleti na vaš auto - pozovite policiju.

Dok čekate policiju uzmite telefon i slikajte mesto događaja iz što više uglova, naročito oštećenja na automobilu i rupu koja je izazvala oštećenja.

Video snimak takođe može da bude veoma koristan dokaz.

Slikajte i saobraćajne znakove ukoliko mogu da budu od značaja, kao npr. znakove za ograničenje brzine. Na primer, ako je ograničenje bilo 80 km/h, pri toj brzini nije baš lako da na vreme primetite i izbegnete udarnu rupu.

Ove slike i video snimci mogu da budu izuzetno korisni kao dokaz na sudu ukoliko budete prinuđeni da podnesete zahtev preko suda za naknadu štete protiv firme nadležne za održavanje puteva.

Svedoci su takođe veoma korisni na sudu, bez obzira da li su bili sa vama u automobilu ili su videli „incident“ sa strane.

Kada dođu policajci, oni treba da sačine zapisnik. Policajcima objasnite kako je tačno nastala šteta – odnosno da je šteta nastala zbog rupe na putu ili neke druge „nepravilnosti“ na putu.

Zatim idete u osiguravajuću kuću čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Procenitelj osiguravajuće kuće procenjuje štetu i sačinjava zapisnik o oštećenju.

Ukoliko auto nije u voznom stanju, proverite sa osiguravajućom kućom da li njihov procenitelj može da dođe u auto-servis u kojem ćete popraviti auto ili na neku drugu lokaciju, kako ne biste nekoliko puta plaćali šlep-službu.

Sledeći korak - uz policijski zapisnik i zapisnik o oštećenju iz osiguravajuće kuće podnosite zahtev za odštetu preduzeću koje je zaduženo za održavanje puta na kojem je došlo do oštećenja vašeg automobila.

Obavezno priložite i sve druge dokaze koje imate (zadržite originale), kao i račune za druge prateće troškove izazvane time što auto zbog oštećenja izazvanog udarnom rupom više nije bio u voznom stanju. Na primer, račun koji dokazuje koliko ste platili šlep službu ukoliko ste je koristili.

Priložite i predračun iz servisa u kojem ćete obaviti popravku ili račun ukoliko vam je auto bio neophodan, pa ste ga već popravili.

Važno - pre podnošenja zahteva kontaktirajte preduzeće od kojeg tražite odštetu kako biste detaljno proverili šta sve od dokumentacije i dokaza treba da podnesete i u kojem obliku.

Tražite da vas detaljno upute u čitavu proceduru – npr. da li je potrebna očitana saobraćajna dozvola ili lična karta, fotokopija zapisnika i slično. Tako ćete sebi uštedeti i novac i vreme.

Kojem preduzeću se podnosi zahtev za odštetu?

Zahtev se podnosi preduzeću koje je zaduženo za održavanje puta na kojem ste oštetili automobil.

A koja su preduzeća zadužena za održavanje puteva?

Gradske, odnosno lokalne ulice i puteve održavaju lokalna putarska preduzeća.

Npr. u Beogradu nadležno je JP „Putevi Beograda“ (kontakt), a upravljač je JKP „Beograd put“ (www.beogradput.rs). U Novom Sadu JKP „Put Novi Sad“ (www.jkpput.rs). To možete da proverite i u lokalnoj samoupravi (gradska uprava, opština...).

U slučaju da je do oštećenja došlo na auto-putu, magistrali ili regionalnom putu, možete da kontaktirate JP Putevi Srbije (0800/111-104, www.putevi-srbije.rs).

Šta ako odbiju da vam nadoknade štetu?

Ukoliko preduzeće zaduženo za održavanje puta na kojem ste oštetili vaš auto odbije da nadoknadi štetu, sledeći korak je žalba upravljaču puta.

Upravljač puta je:

a) Za ulice i lokalne puteve - lokalna samouprava

b) Za državne puteve - JP Putevi Srbije

Šta ako ni žalba ne pomogne?

Tada možete samo da preko suda zahtevate naknadu štete od upravljača puta.

Teško je proceniti koliko će suđenje da traje, ali ukoliko imate dovoljno jakih dokaza, trebalo bi da dobijete na sudu i da vam se isplati odšteta.

Šta kažu nadležni?

Podsećamo da je 21. oktobra 2021. na RTS-u gostovao glavni inženjer JKP „Beograd put“, gospodin Ivan Đokić, koji je tada rekao da u slučaju da zbog rupa na putu dođe do oštećenja na vozilu, da se šteta može naplatiti i da je procedura laka.

Izjavio je da vozači u 100% slučajeva uspevaju da naplate štetu, odnosno dobiju odštetu.

Video: Rupe u Bulevaru Zorana Đinđića za koji minut je neće biti: Ekspresna reakcija nadležnih

(Telegraf.rs/polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    7. februar 2022 | 13:14

    U sustini glava da te zaboli..

  • 534

    7. februar 2022 | 14:48

    I onda Beograd put kaže da taj deo nije njihova nadležnost a Srbija put nema pojma čija je. Pa ti sad tuži.

  • Đole

    7. februar 2022 | 14:24

    To u Srbiji ne može da se desi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA