Najjeftiniji automobili u Srbiji koje vredi kupiti

Prema rečima Milana Belina, predsednika Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, u Srbiji je protekle 2021. godine prodato 30,416 novih vozila

  • 0
Auto, Kontrolna tabla, Voznja Foto: Pixabay.com

To je za 16% (4.000 novih vozila više) više u odnosu na 2020. godinu kada je tržište u jednom periodu bilo potpuno stopirano zbog pandemije korona virusa, čije se ekonomske posledice i danas osećaju.

Međutim, prosečan kupac u Srbiji se verovatno pita da li su ovi pozitivni procenti realan pokazatelj kupovne moći i da li oslikavaju realne želje i potrebe kupaca?

Činjenica je da cene novih i polovnih automobila skaču (prema nekim pokazateljima između 10 i 15% za nekoliko proteklih meseci), dok se očekuje da će se situacija smiriti tek kada prestane nestašica mikročipova i drugih delova na tržištu.

Ukoliko želite da prodate svog ljubimca, ovo je možda idealan trenutak da se odlučite za otkup vozila i automobila putem pouzdane agencije, koji se obavlja efikasno, profesionalno i po najboljim cenama, te je tako odličan način da zaradite za novu kupovinu.

Kada se oporavi tržište novih automobila, mogu se posledično očekivati i smanjenja cena na tržištu polovnjaka. A do tada, rešili smo da za vas prikažemo najpovoljnije opcije na tržištu i koji su to najjeftiniji automobili u Srbiji.

Najjeftiniji novi automobili u Srbiji

Početkom godine je ekipa SAT emisije obavila test novih automobila koji će biti dostupni na tržištu u Srbiji tokom 2022. godine i to za nešto više od 10.000 evra za pojedine modele, pa sve do približno 20.000 evra za one nešto skuplje modele.

U ovom cenovnom rangu se trenutno nalaze novi automobili koji predstavljaju najpovoljnije opcije na tržištu.

Najjeftiniji novi automobili u Srbiji za tekuću 2022. godinu jesu:

  • Škoda Fabia - od 13.992 evra;
  • Hyundai Bayon - od 16.790 evra;
  • Toyota Yaris Cross - od 17.600 evra;
  • Renault Arkana (Megane Conquest) - od 27.600 evra;
  • Dacia Spring - najjeftiniji električni automobil, od 18.000 evra (oko 13.000 evra sa subvencijama koje Srbija nudi).
Menjač, Ručica menjača Foto: Unsplash

#1 Škoda Fabia - praktičan i udoban model

Model Škoda Fabia četvrte generacije postavljen je na MQB-AO Volkswagen platformu. Zahvaljujući tome, novi automobil je dobio na komforu, dužini i jednostavnijoj implementaciji bezbednosnih sistema.

Cene različitih varijanti modela Škoda Fabia zavisiće od pogonske snage, pa prema tome na našem tržištu možemo očekivati:

  • Osnovni 1.0 MPI bezinski agregat u dve varijante sa petostepenim menjačem od 65 KS i 80 KS. Slabiji model koštaće 13.992 evra, dok će jača verzija moći da se kupi za 14.496 evra;
  • O TSI motor biće dostupan u varijantama sa 95 KS i 110 KS, pri čemu snažniji model izdvaja šestostepeni manuelni ili za jedan stepen viši automatski menjač. Slabija pogonska verzija biće dostupna za 14.988 evra, a snažnija za 15.852 evra;
  • Najskuplja verzija kod nas je Fabia sa 110 KS i DSG menajčem i košta 18.588 evra.

Pored više komfora za putnike i prostora u gepeku, vozačima i njihovim saputnicima dopašće se i moderan enterijer ovog modela, kao i centralni ekran koji ima brojne funkcije. Najveće izmene odnose se na tanka LED svetla, nove maglenke i preoblikovan prednji branik.

Nova Škoda nudi više praktičnosti, udobnosti i tehnologije sa znatno zabavnijim enterijerom i instrument tablom, te u svom cenovnom rangu predstavlja odličnu opciju za kupovinu.

#2 Hyundai Bayon - model sa odličnim bezbednosnim sistemom

Cena za osnovni model Hyundai Bayon, sa benzinskim motorom 1,2 MPI i snagom motora od 84 KS je oko 16.800 evra, dok najskuplja varijanta ovog modela sa 1.0 T-GDI motorom i 100 KS iznosi 22.790 evra.

Dugačak 4 m i 18 cm, Hyundai Bayon nudi komforan enterijer i prtljažnik od 411 litara, kao i bogatu opremu koja skoro da omogućava poluautonomnu vožnju. Ukoliko se odlučite za ovaj model moći ćete da birate između dve opcije menjača sa glatkim prenosom:

  • Šestostepeni ručni menjač (6iMT) sa režimom “krstarenja” koji se aktivira svaki put kada se otpusti papučica gasa, čime se gorivo štedi.
  • Sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom (7DCT).

Osim na komfornoj unutrašnjosti, kompaktnoj spoljašnjosti i impresivnim performansama u ovom cenovnom rangu, proizvođač se fokusirao i na bezbednosni sistem koji vozačima omogućava da prate traku, izbegnu frontalni sudar, sudar pri unakrasnom saobraćaju iza vozila, kao i sudar u mrtvom uglu.

#3 Toyota Yaris Cross - sjajan dizajn i pogon na svim točkovima

Najokretniji i najzabavniji auto sa naše liste, hibrid Toyota Yaris Cross dostupan je na svim tržištima, dok je benzinac sa prednjim pogonom dostupan samo na nekim tržištima.

Hibrid napred ima benzinski motor i elektromotor, a pozadi takođe elektromotor, pa je pogon na sva četiri točka, prilagođen različitim vremenskim uslovima. Ovaj model predstavljen je kao idealan gradski SUV. Od standardnog Yarisa razlikuje se po bogatijoj kabini - sa velikim ekranom ispred vozača i naprednom generacijom multimedijalnog sistema.

Startna cena ovog modela sa osnovnim paketom opreme je oko 17.500 evra.

#4 Renault Arkana (Megane Conquest) - elegantan SUV

Renault Arkane, odnosno Megane Conquest kako se naziva samo na našem tržištu zbog problematike koju je kompanije uočila sa originalnim nazivom, još jedan je od veoma povoljnih opcija na tržištu.

Kada se uporedi sa modelima sa naše liste, ovaj SUV izdvaja se kao vozilo sa prostranijom i prefinjenenijom kabinom i bogatijim kompletom opreme. Najveći predstavnik sa naše liste ima ujedno i najveći prtljažnik, a po specifikacijama je veoma blizu premium segmenta, dok je cenovno i dalje veoma povoljna opcija na tržištu.

Kupcima su u ponudi su dva benzinca - ZEN i INTENS i jedna hibridna opcija - R.S. LINE. Cena za ZEN je od 27.590 evra, za INTENS od 29.590 evra, a za R.S. LINE hibridni model od 32.290 evra. ZEN, najjeftiniji novi automobil od ponuđena tri, nudi sistem za parkiranje napred i nazad, sistem automatskog kočenja sa prepoznavanjem pešaka u gradskoj vožnji kao i brojne druge opcije.

Precizan i udoban, kako navode stručnjaci, novi Megan Conquest je odličan izbor za prosečnog kupca u Evropi.

#5 Dacia Spring - najjeftiniji električni automobil na evropskom tržištu

Na listi top 5 novih automobila koje smo vam predstavili, Dacia Spring je najmanji model, ali to proizvođače nije sprečilo da kreiraju primamljiv enterijer i obezbede komfor, kako vozaču, tako i svima koji se u automobilu nađu.

Dacia Spring ima elektro motor snage 44 KS i 125 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa baterijom kapaciteta 26.8 kW koja daje radijus od 230 km, odnosno 305 km u gradu. Odličan je za vožnju urbanim gradskim sredinama, a najveća brzina koju dostiže je 100 km/h.

Dolazi u dve varijante, cena je oko 18.000 evra. Međutim, uz subvencije koje naša država nudi (5.000 evra za kupovinu električnih vozila) možemo reći da je na listi na kojoj su najjeftiniji električni automobili, Dacia Spring na samom vrhu.

Najjeftiniji polovni automobili u Srbiji

Cene polovnih automobila zavise od brojnih faktora, pa su tako veoma promenjive. Za isti modela automobila cena može da varira u zavisnosti od njegovog stanja, pre svega pređene kilometraže, snage motora, dodatne opreme, godina starosti, itd.

Istražili smo trenutnu ponudu, pa vam predstavljamo nekoliko listi automobila različitih cenovnih rangova.

Najjeftiniji polovni automobili do 500 evra

U ovoj grupi nalaze se uglavnom veoma stara vozila ili vozila koja nisu u voznom stanju, kao i automobili bez registracije:

  • Mazda 121; Za ovaj Mazdin model star 24 godine trebalo bi da izdvojite oko 300 evra. Međurim, po toj ceni naći ćete neregistrovano vozilo koje je prešlo nekoliko stotina hiljada kilometara.
  • Daewo Nexia; Po ceni od 400 evra, samo godinu dana mlađi, neregistrovan model Nexia može se izdvojiti na našoj listi - najjeftiniji polovni automobili u Srbiji. Ipak, velika je verovatnoća da ovakvo vozilo neće biti u voznom stanju.
  • Fiat Stilo 1.9 jdt; Na oglasima se može pronaći neregistrovan model iz 2004. godine sa 80 KS. Najjeftiniji polovni automobili preko 500 evra

Preko 500 evra mogu se pronaći bolji polovni automobili, a kako cena raste tako je vozilo očuvanije, uglavnom registrovano, veće konjske snage i sa manje pređenih kilometara. Neki od automobila koji su popularni na oglasima po povoljnim cenama su:

  • Opel Corsa C 1.0; Neregistrovana Corsa stara 20 godina prešla oko 200.000 km na oglasima se može naći za oko 700 evra. Ipak, pitanje je da li je ovakav automobil u voznom stanju.
  • Volswagen Golf 4 1.6 sr; Popularan Golf 4 iz uvoza, može se naći po ceni od 900 evra. Ovakvo vozilo je neregistrovano, prešlo je nekoliko stotina hiljada kilometara i staro je 21 godinu.
  • Renault Scenic; Model star 21 godinu, neoštećen, sa domaćim tablicama kreće se oko 1000 evra i dolazi sa očuvanim enterijerom od kože i bez oštećenja spolja.
  • Fiat Punto 1.9 JTD; Registrovan Fiat Punto 2004. godište može se pronaći za za oko 2000 evra. Ovakvo vozilo dobro je očuvano i u voznom stanju sa snagom motora oko 86 KS.

Pre kupovine automobila, treba dobro razmisliti o performansama koje su za vas važne i na taj način izabrati model koji odgovara vašim potrebama. Cene se redovno menjaju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, pa je preporuka redovno se informisati i načiniti pravu odluku prilikom kupovine.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da saznate koji su to najjeftiniji automobili u Srbiji, kako novi tako i polovni modeli.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA