Vreme čitanja: oko 2 min.

Investiranje u klasične automobile: Da li je to isplativo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klasični automobili, ta prelepa četvorotočkaška umetnička dela, mogu biti prava zlatna koka za investitore sa strpljenjem i okom za detalje

  • 1
Stari automobili, oldtajmeri, Kuba Foto: Pixabay

Kada pomislite na investiranje, prva stvar koja vam verovatno pada na pamet su akcije, nekretnine ili možda čak kriptovalute. Ali, da li ste ikada razmišljali o investiranju u klasične automobile? Klasični automobili, ta prelepa četvorotočkaška umetnička dela, mogu biti prava zlatna koka za investitore sa strpljenjem i okom za detalje.

Kako godine utiču na vrednost klasičnih automobila

Kada je reč o klasičnim automobilima, godine nisu samo broj. One su, zapravo, jedan od ključnih faktora koji određuju vrednost ovih vozila. Za razliku od modernih automobila, koji gube na vrednosti čim izađu iz salona, klasični automobili mogu samo da rastu u vrednosti kako godine prolaze. Naravno, ovo ne važi za svaki klasičan automobil. Da bi automobil stekao status klasičnog i povećao svoju vrednost, mora da bude dobro očuvan, redak model i, naravno, da ima određeni broj godina iza sebe.

Važnost delova i motora u klasičnim automobilima

Kada investirate u klasične automobile, ne kupujete samo gomilu metala na četiri točka. Kupujete deo istorije, deo kulture, deo umetnosti. A srce i duša svakog klasičnog automobila su njegovi delovi i motor. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je danas sve ređi u doba električnih automobila, je ono što daje život ovim starim lepoticama. Originalni delovi su takođe od ključne važnosti. Zamena originalnih delova sa novijim, modernijim delovima može drastično smanjiti vrednost klasičnog automobila.

Različiti modeli klasičnih automobila i njihova vrednost 

Kao što postoji razlika između Picassove slike i slike koju je nacrtao vaš petogodišnji sin, postoji i razlika između različitih modela klasičnih automobila. Neki modeli, poput Ford Mustang-a iz 1965. godine ili Ferrari 250 GTO, mogu dostići astronomske cifre na aukcijama. Drugi modeli, iako su klasični, možda neće doneti toliko veliki profit. Zato je važno da se dobro informišete pre nego što odlučite u koji model klasičnog automobila želite da investirate.

Da li je investiranje u klasične automobile isplativo? 

Da li je investiranje u klasične automobile isplativo? Kao i kod svake investicije, odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogo faktora. Ako imate strpljenja da pronađete pravi model, novca da ga održavate u dobrom stanju i vremena da čekate pravi trenutak za prodaju, investiranje u klasične automobile može biti veoma isplativo. Ali, ako očekujete brz i lagan profit, možda bi bilo bolje da se okrenete nekoj drugoj vrsti investicije. Na kraju krajeva, klasični automobili nisu samo investicija. Oni su i strast, hobi, ljubav. I kao što je jedan mudar čovek jednom rekao: "Najbolja investicija je ona koja vam donosi radost, čak i kada ne donosi novac."

(Telegraf.rs)

Video: Svetski brend Chery stigao u Srbiju: U Hiltonu održana svečana ceremonija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA