Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li automobil treba češće prati u zimskim mesecima?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je tačno da je automobil zimi zagađen ostacima soli na putu? Da i ne

  • 1
Car wash, Auto perionica, pranje auta automobila, kola, Foto: Pixabay

Automobil bi trebalo da se pere zimi koliko i u letnjim mesecima, kažu u Nemačkom autoklubu (ADAC). Nesporno je da se čist automobil može ranije videti na putu, posebno po lošem vremenu zahvaljujući odsjajima svetlosti. Ali od uvođenja obaveznih dnevnih svetala za automobile, ova prednost više nije toliko presudna.

Da li je tačno da je automobil zimi zagađen ostacima soli na putu? Da i ne. Konstatacija da zimska prljavština ima ogroman korozivni efekat na farbu, odnosno da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene delove automobila (ogrebotine ili ljuštenje).

Međutim, besprekorno ofarbane površine lako se nose sa ovim naletima prljavštine. Čak ni pod vozila obično nema problema sa korozijom: sa fabrički napravljenim zaptivkama, poboljšanom zaštitom podvozja i upotrebom pocinkovanog lima, prenosi Revija HAK.

Ne treba ići u perionicu kada su temperature ispod -10 stepeni Celzijusa. Trebalo bi da izbegavate toplotni šok kada voda za pranje automobila, koja je oko 10 do 30 stepeni Celzijusa, pokrije delove vozila koji su nedavno bili izloženi hladnoći.

Pre ulaska u auto-perionicu potrebno je ukloniti sve ostatke snega i (naročito) leda, jer ih četke poput brusnog papira mogu povući po telu! Dodatni i skupi super programi sa zaštitom od vrućeg voska ili podvozja nisu neophodni sa tehničke tačke gledišta vozila. Ali svako može sam da odluči čime želi da počasti svoje vozilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA