Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li koliko goriva troši automobil u "praznom hodu"?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako se uzme u obzir habanje mehaničkih delova motora pri pokretanju, ekonomičnije je ugasiti motor kada se zaustavite duže od 60 sekundi, ako niste na putu ili u saobraćajnoj gužvi, i ponovo ga upaliti

  • 4
Gorivo , auto Foto: Shutterstock

Kada ostavite motor da radi u "praznom hodu" dok čekate nekoga ili dok želite da zagrejete vaš automobil, nepotrebno trošite gorivo.

Ako se uzme u obzir habanje mehaničkih delova motora pri pokretanju, ekonomičnije je ugasiti motor kada se zaustavite duže od 60 sekundi, ako niste na putu ili u saobraćajnoj gužvi, i ponovo ga upaliti, piše Revija HAK.

Procenjena potrošnja motora u praznom hodu je od 0,6 litara do 1,5 litara na sat benzina ili dizela. To znači da manji motori u praznom hodu troše oko 1,2 litra goriva tokom jednog sata rada u mirovanju.

Dodajte tome i povećanje potrošnje ako je uključeno grejanje zadnjeg stakla ili sedišta, koje ne može da koristi toplotnu energiju motora (kao grejanje kabine, na primer). Kao rezultat toga, potrošnja se povećava za 0,1 litar po satu rada.

Osim toga, treba uzeti u obzir da bespotrebnim radom motora u mestu dodatno zagađujete vazduh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    30. januar 2024 | 01:04

    Veću glupost nisam čuo. Sem poslednje stavke, potrošnja goriva tj. samim tim zagađenje, što je jedini problem. Ponovnim startovanjem motora uvek više habate kako unutrašnje komponente motora (motor se hladi kada ne radi, plus "stres" starta), smanjujete vek akumulatora, motora za startovanje koji će mnogo pre doći na zamenu nego što je slučaj kod vozila bez start stop sistema ili ako ga sami gasite. Ušteda kod start stop sistema je više teroijska nego stvarna. Ne znam čime potkrepljuju svoje rezultate, ali svakim ponovnim startovanjem naprežete kaiševe ponovo iz stanja mirovanja, što je mnogo veći stres nego kada kontinuirano rade. Ovako neki članak, osim što je štur, nego je i totalno pogrešan. Po ovom principu dokazivanja najbolje je da se vozite gradskim prevozom i smanjite habanje na nulu.

  • struchnyakowsky

    29. januar 2024 | 22:12

    mnogi automobili imaju varijantu da se automatski ugase (na semaforu ili kad nisi u pokretu) a zatim kad digneš stoplalo sa kočnice da se automatski upale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA