• 0

Žene imaju veći rizik od smrti u sudaru od muškaraca zbog velike greške sa test lutkama

I greška uskoro neće biti ispravljena

  • 0

Žene imaju 73 odsto veći rizik da pretrpe fatalne povrede u sudaru u poređenju sa muškarcima, a glavni krivac za to su proizvođači automobila i regulatorna tela.

Razlog za to je činjenica da se bezbednosni testovi vozila sprovode sa lutkama koje imitiraju muško telo.

Trenutna test lutka je visoka 175 centimetara, dok visina prosečne žene iznosi 162 centimetra i samim tim su one znatno ranjivije tokom sudara.

Isrtraživanje koje je sproveo Virdžinija univerzitet pokazalo je da, iako muškarci češće ispoljavaju agresivno i rizično ponašanje tokom vožnje, žene imaju 73 odsto veći rizik od smrti u direktnom sudaru - čak i kada su vezane.

Sudar, Test

Foto: Pixabay.com

Uprkos modelu automobila, godinama putnika i vozača, visini i blizini volanu, žene su i dalje u ranjivijoj poziciji prilikom frontalnih sudara.

Ovo pokazuje da regulatorna tela i proizvođači automobila moraju da počnu da testiraju vozila koristeći lutke koje su svojom građom slične ženama.

Iako su ovo alarmantni podaci, ovo je poznato godinama.

Još 1980-ih godina je bilo jasno da se muška i ženska telqa ponašaju drugačije tokom sudara.

Ipak, ovo je uzeto u obzir tek 2003. godine, ali dizajn lutaka nije bio dovoljno dobar jer je predstavljao manje od 5 odsto ženske populacije - lutke su bile samo samo 152 centimetra visoke i teške i 49 kilograma.

U ovom trenutku ne postoji lutka za sudar koja predstavlja žensko telo i uskoro neće biti predstavljen novi model jer je za njegovo razvijanje i proizvodnju potrebno između 20 i 30 godina.

Video: Stravičan sudar šlepera i automobila! Ovo je sav užas mokrog kolovoza

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima