• 6

Prvi 3D pešački prelazi stigli na grčko ostrvo Tinos: Da li biste voleli da ih imamo i u Srbiji?

Rezultati su više nego pozitivni

  • 6

Projekat trodimenzionalnih pešačkih prelaza sprovodi se u oblasti svih osnovnih škola na grčkom ostrvu Tinos.

Trend 3D pešačkih prelaza počeo je u Indiji sa ciljem da se vozači uplaše da će naleteti na prepreku nasred puta i tako zakoče. U Evropu su ovakvi pešački stigli prvo na Island, a sada i u Grčku.

3D pešački prelazi

foto: cyclades24.gr

3D pešački prelazi imaju za cilj da podignu svest o ponašanju u saobraćaju, ali i poboljšaju sigurnost na putevima, posebno u oblasti škola.

Pešački prelaz izgleda kao da se uzdiže sa ulice stvarajući optičku varku, zbog čega vozači po inerciji osećaju potrebu da zakoče kako se ne bi slupali.

3D pešački prelazi

foto: cyclades24.gr

Ispostavilo se da su rezultati bili pozitivni, pa su tako ovi pešački prelazi počeli da se uvode i na grčko ostrvo Tinos zahvaljujući Jorgosu Kogosu i  Nikosu Minardosu koji su dizajnirali i sproveli prvi 3D pešački uz podršku gradonačelnika ostrva Perialisa Vangelisa.

3D pešački prelazi

foto: cyclades24.gr

Čitaoci portala "Telegraf" dobili su ekskluzivne fotografije od grčkih kolega sa portala Cyclades24.gr, a voleli bismo i da učestvujete u našoj anketi i kažete nam svoje mišljenje:

Da li ste za uvođenje 3D pešačkih prelaza i u Srbiji?

Glasajte

Video: Nacrtali zebru ispred ograde

(T.T./Telegraf.rs/Cylclades24.gr)

Komentari

  • Nn

    Svi vi koji ste operisani od prostora, perspektive i grafike, shvatite da sve ove optičke iluzije izgledaju "3d" samo iz jednog ugla. Može da se bira da to izgleda dobro za slikanje, kao ovaj, ali on iz ugla vozača ili pešaka izgleda čudno i razvučeno, nikako 3d. Može da se napravi da izgleda 3d iz ugla vozača, ali onda bi izgledalo bezveze iz svih ostalih uglova itd..

  • XXL

    Hahahaha pa u sred Dervente ima takav pjesacki:)))))) Znaci Srbija je iza RS :))))))

  • Aca

    Mi ne umemo da koristimo ni ovaj nas a kamo li 3D.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima