≫ 

Erdogan provozao prvi automobil samostalno proizveden u Turskoj

Turski predsednik Erdogan je seo za volan i na putu se lično uverio u karakteristike prvog turskog samostalno proizvedenog automobila

  • 1
Turski SUV

Foto: Printscreen/YouTube/English man in Turkey

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan provozao se prvim turskim automobilom koji je u petak predstavljen kao plod velikog uspeha turske industrije i tehnologije.

U Dolini tehnologije u Gebzeu predstavljen je prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje. Ceremoniji je prisustvovao i turski predsednik Erdogan koji je naglasio da je to istorijski dan za Tursku.

Najavivši da će fabrika za proizvodnju turskih automobila biti otvorena u Bursi, Erdogan je rekao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil.

Nakon obraćanja, javnosti su na pozornici prvi put pokazana dva primerka turskog automobila i to njegove SUV i sedan verzije.

Turski predsednik Erdogan je potom seo za volan i na putu se lično uverio u karakteristike automobila.

Najavljeno je da će proces licenciranja brenda biti završen naredne godine, a da će godinu kasnije biti otvorena i fabrika za serijsku proizvodnju da bi prvi turski automobili bili na tržištu već 2022. godine.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je Erdoganovom preporukom nastala u junu prošle godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175.000 primeraka.

(Telegraf.rs/Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA