• 0

Lopovi ukrali "nepokretnu" Staljinovu limuzinu od 6 metara tešku 4,2 tone

Ukradeni ZIS 115, u vlasništvu ukrajinskog biznismena Tuslana Tarpana, bio je deo kolekcije sa kojom je milioner planirao da otvori muzej klasičnih automobila u Odesi

  • 0

Izuzetno redak model ZIS 115, koji je pripadao nekadašnjem sovjetskom lideru Josifu Staljinu, ukraden je iz privatne kolekcije u bizini Moskve. ZIS 115 je blindirana verzija modela ZIS 110, namenjena isključivo najviše rangiranim političarima komunističke partije SSSR.

Zavisno od izvora informacije, veruje se da je proizvedeno između 32 i 64 primerka, a model iz ove priče je jedan od onih u kojima se Staljin lično vozio. Dok je proizvodnja modela 110, započeta 1946. godine po licenci američkog velikana Packard Super Eight, na blindirani 115 su političari morali da čekaju dodatne dve godine.

U svoje vreme je ovaj automobil bio tehnolško čudu i mogao je da "preživi" neke od najžešćih napada. Primera radi, svako staklo je bilo teško preko 200 kilograma i bilo je u stanju da zaustavi hitce najvećeg kalibra sa distance od 25 metara, dok je pod vozila mogao da spreči šrapnele bilo koje bombe da dođu od sovjetskog lidera.

Naravno, u takvim uslovima, 115 nikako nije mogao da bude lagan automobil pa je težina dostizala cifru od 4,2 tone. Ispod haube je krio 6,0-litarski linijski benzinac od 8 cilindara koji je razvijao 162 konjske snage, a to je bilo dovoljno da povuče ovaj šest metara dugačak automobil do 100km/h za oko 30 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 130km/h.

Kako navode ruski mediji, ukradeni ZIS 115 je u vlasništvu ukrajinskog biznismena Tuslana Tarpana, a bio je deo kolekcije sa kojom je milioner planirao da otvori prvi muzej klasičnih automobila u Odesi, prenosi AutoRepublika.

Preciznije, automobil je bio parkiran u garaži njegovog glavnog telohranitelja i nije bio u voznom stanju, pa su se mnogi i početku pitali kako su lopovi uspeli da "iznesu" automobil težak 4,2 tone, a da ih niko primeti. Takođe, postavlja se i pitanje zašto Tarpan nije bolje zaštitio svog ljubimca čija se vrednost procenjuje na 2,8 miliona američkih dolara.

Krađa se dogodila nekoliko dana pre Nove godine, a limuzina je ubrzo pronađena u jednoj garaži u ruskoj prestonici. Šestorica lopova su, prema navodima ruskih medija, provalili u garažu i potom odvukli vredan automobil pomoću kamiona za šlepovanje automobila.

Video: U ovim limuzinama su se vozili car, Staljin i Putin

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima