≫ 

Potrošio je nerazumno veliki novac da potpuno sredi auto svojih snova - legendarnog "keca" GTI

"Moj cilj je bio da osećaj i vožnja u automobilu budu kao u originalnom Golfu Mk1, ali sa modernim mogućnostima. Želeo sam da pokažem da stari automobil možete dovesti do tačke u kojoj radi kao super auto"

  • 8
Golf GTI Rabbit Printscreen: YouTube/Derek Spratt

Volkswagen će, za nekoliko nedelja, na Salonu automobila u Ženevi predstaviti osmu generaciju Golfa GTI, čiji su prednji deo nedavno i zvanično prikazali. Originalni Golf GTI nastao je 1974. godine, ali je u Sjedinjene Države stigao tek 1983. pod nazivom Rabbit GTI (zec).

GTI i njegove mogućnosti ostavile su snažan utisak na Dereka Sprata, tada 21-godišnjeg studenta koledža u Ontariju u Kanadi, koji je kupio svog "zeku" pazario 1984. godine.

- Svi automobilski časopisi imali GTI na naslovnim stranama i pisali da to je auto koji bi svi morali da imaju - kaže Sprat. Svoj originalni automobil je prodao pre mnogo godina, ali još 2011. godine odlučio je da želi da poseduje još jedan GTI Rabbit i počeo da sklapa savršen primerak. Ono što sledi je priča o istinskom zaljubljeniku u automobile, piše CarBuzz.

- Pomislio sam: "Zar ne bi bilo zabavno vratiti se prvom automobilu koji sam imao kao mladić i preispitati taj period života!" Moj cilj je bio da osećaj i vožnja u automobilu budu kao u originalnom Golfu Mk1, ali sa modernim mogućnostima. Želeo sam da pokažem da stari automobil možete dovesti do tačke u kojoj radi kao super auto, a da ne spominjem koliko je to zabavno - objasnio je on.

Tokom sedam godina Sprat je proveo više od 12.000 sati modifikujući svog "zeca", dokumentujući postupak sa više od 180 video zapisa na društvenim mrežama. Procenjuje da je ovaj na projekat ukupno potrošio oko 140.000 dolara. Sve je radio iz ljubavi. Čak je pronašao jedan primerak koji je napravljen istog dana kao i njegov originalni automobil, i krenuo da radi na njegovom poboljšavanju.

- Želeo sam da automobil bude kompletan i besprekoran po svojim karakteristikama i mogućnostima - rekao je.

Golf GTI Rabbit Printscreen: YouTube/Derek Spratt

Sprat je radio na motoru, šasiji, upravljanju i kočionim performansama, a automobil je unapredio brojnim modernim dodacima kao što su električni prozori, sedišta koja se greju, paljenje na dugme, elektronski podesiv kočioni sistem, dvoosni akcelerometar i ekran na dodir. Uz stručnu pomoć, dizajnirao atmosferski motor, sa oko 220 konjskih snaga, više nego dvostruko jači od izvornog sa 90 konja.

- Bilo je trenutaka kada sam se osećao kao da me ovaj projekat jede živog. Ovo je jedna od najekstremnijih i najzahtevnijih stvari koje sam ikada radio, rekao je Sprat.

Automobil, koga je nazvao Ultimate GTI, završen je 2018. godine. Isprobao ga je, prikazao na nekoliko auto-salona i potom malo vozio svoju porodicu u njemu, pre nego što da je prodao mladom paru zaljubljenika u Volkswagen iz Vankuvera, i to za mnogo manje novca nego što je u njega uložio.

Golf GTI Rabbit Printscreen: YouTube/Derek Spratt

- Ako restaurirate i modifikujete automobile zbog novca, trebalo bi da pronađete novi hobi. Svrha ovog projekta bila je ispunjena za mene! Napravio sam brži i bolji auto nego što je bio ranije i posvetio sam toj svojoj strasti sedam godina, istakao je Derek Sprat, dodajući da sada ima novi plan.

- Moj dugoročni cilj je da elektrifikujem "bubu" iz 1961. godine! Tehnologija koja pretvara starinsko vozilo u električni automobil zaista me zanima!

Video: Auto pokojne tašte restaurirao 3 godine kako bi iznenadio suprugu za godišnjicu braka

(Telegraf.rs/V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radojko

    26. februar 2020 | 18:35

    Kako je uspeo da prodje tehnicki pregled??

  • Srbin

    27. februar 2020 | 07:05

    Radis toliko vremena,potrosis 200000 i prodas ga za ne znam mozda 10000-20000 potpuno besmisleno,da ga je oatavio za sebe razumeo bih a ovako....

  • Golf

    26. februar 2020 | 21:54

    Kec sa cervrtastim farovima...nema veze sa vezom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA