Legenda Formule 1 o potpunom prelasku na električna vozila: "To su veoma glupe odluke! F1 je mrtva!"

Veliki je broj "ljubitelja mirisa benzina i spaljenih guma" koji, iako možda ne osporavaju trendove elektrifikacije, potpuno ukidanje benzinskih i dizel motora vide kao svojevrsno nametanje volje

  • 7
Alan Prost Printscreen: YouTube/RacingToHistory

Britanska vlada nedavno je donela odluku da će na teritoriji Velike Britanije od 2035. godine biti zabranjena prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima. Vlade Danske, Francuske, Islanda, Irske, Holandije, Norveške, Švedske i još nekih vanevropskih država već su izglasale ili najavile donošenje odluke o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Početak primene takve odluke razlikuje se od države do države i uglavnom je oročen na period između 2030. i 2040. godine.

Da je smanjivanje upotrebe vozila sa pogonom na fosilna goriva nezaustavljiv trend govori nam gotovo svakodnevno predstavljanje nekog novog elektičnog modela, kao i sve češće uvođenje električnih verzija dobro poznatih automobila.

električni automobil Foto: Shutterstock

S druge strane, veliki je broj "ljubitelja mirisa benzina i spaljenih guma" koji iako možda ne osporavaju pomenute trendove elektrifikacije, potpuno ukidanje benzinskih i dizel motora vide kao svojevrsno nametanje volje, ali i širi društveni problem.

Nedavno se, tim povodom, oglasio i četvorostruki prvak Formule 1, danas jedan od direktora Renault F1 tima, slavni francuski automobilista Alan Prost. Poznat kao čovek koji nema dlake na jeziku, ni ovoga puta se nije ustručavao da se "pozabavi" pomenutim odlukama političara.

Ideja o potpunom prelasku na električna vozila zarad smanjivanja emisije izduvnih gasova, štetnih za okolinu i zdravlje, razbesnela je slavnog sportistu:

- Veoma sam uznemiran zbog onoga što danas vidim kada je automobiska industrija u pitanju! Sve ćemo prepustiti Kinezima i za 10 godina ćemo biti preplavljeni njihovim automobilima - a to je nešto što mi se ne sviđa!

Komentarišući zabranu prodaje benzinaca i dizelaša, Prost je žustro odbrusio:

- To su veoma glupe odluke! Mi ćemo izgubiti oko milion radnih mesta u narednih 10 godina (u evropskoj auto industriji), ako to ne promenimo!

Renault Reno F1 Printscreen: YouTube/FORMULA 1

Slavni sportista smatra da je veoma važno da se priča o ekologiji i održivom razvoju, ali ako ostane samo na tehnologiji, kaže da je budućnost Formule 1 neizvesna, jer će to takmičenje ostati "potpuno dehumanizovano" budući da je "emocija povezana sa sportom" od velike važnosti.

- Ako sve ostane samo na tehnologiji Formula 1 je mrtva! Moramo da razmišljamo o svemu tome. Zbog toga nisam preterano pesimističan, i zato se nadam da ćemo pronaći najbolje rešenje za pet do sedam godina!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. mart 2020 | 17:31

    Čovek je u pravu za sve što je rekao.

  • Boki

    2. mart 2020 | 16:59

    Mnogo nas razmišlja na isti način... Za mene je Formula 1 mrtva već odavno.

  • Ex faca

    4. mart 2020 | 10:20

    Nek prebace tenkove i avijaciju na struju a formula sa onim pištanjem bez zvuka motora nije formula, nije ništa. Ko će to da gleda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA