U kakvoj se to "Zveri" vozi predsednik Amerike?

Limunzina aktuelnog predsednika Amerike svoju prvu vožnju je imala tokom septembra 2018. godine, prevozeći američkog predsednika do sedišta UN u Njujorku

  • 2
auto Printscreen: Youtube /Toplo

"Zver" je oklopno vozilo koje ima dvostruku namenu, za prevoz i zaštitu. Uloga mu je ne samo da preveze predsednika Amerike, članove njegove porodice i zvaničnike sa jednog mesta na drugo, već i da zaštiti putnike u slučaju opasnosti, bilo da je vozilo u stanju mirovanja ili u pokretu.

Prevoz

Tokom proteklih decenija, mnogi proizvođači automobila opsluživali su potrebe američkih predsednika, kada je reč o konstruisanju vozila sa specijalnom namenom. Većinom su to bile limuzine proizvedene od strane Cadillac-a i Lincoln-a.

Aktuelna predsednička limuzina dolazi iz General Motors-a, barem kada je reč o šasiji, preuzetoj od Chevrolet-ovog modela kamioneta Kodiak, sposobnog da podnese režim intenzivne eksploatacije, dok je karoserija pozajmljena iz Cadillac-ovog modela XT6, navodi Motor Biscuit.

Težina "Zveri" iznosi nešto preko 9 tona dok su pneumatici ovog vozila specijalno ojačani tako da vožnju mogu da nastave i ako se ispumpaju ili izbuše.

Karakteristike pogonskog sklopa vozila nisu poznate, ali s obzirom na njegovu težinu, bilo bi sasvim razumljivo da su u stanju da ga dovoljno hitro poteraju što dalje od eventualne pretnje.

Zaštita

Kako bi "vrhovni komandant" bio adekvatno zaštićen, vozilo poseduje oklop, koji je i glavni razlog za njegovu neuobičajenu težinu. Materijali upotrebljeni za izradu oklopnih panela vrata i podvozja nisu poznati, ali su, vrata i prozori, kao i u slučaju drugih oklopnih vozila, debeli i teški.

Unutrašnjost vozila neprobojna je za slučaj biohemijskog napada, a prisutni su i mnogi neobični dodaci, poput mogućnosti da vozilo ispusti suzavac i napravi oblak oko sebe, zatim da ostavlja klizav trag kako bi vozilu koje ga juri proklizalo i skrenulo da puta, dok su čak i ručice vrata elektrifikovane kako bi udar struje odvratio svakoga ko neovlašćeno pokuša da uđe unutra.

Medicinska oprema

Ukoliko se ukaže potreba za hitnom medicinskom intervencijom, "Zver" je i na to spremna, budući da je opremljena različitim medicinskim sredstvima, te tako postoji čak i frižider sa zalihama krvi odgovaruće krvne grupe.

Neželjeni gosti

U slučaju neovlašćenog upada u vozilo, američki predsednik se može poslužiti lakim naoružanjem, skrivenim u unutrašnjosti limuzine, i na taj način odvaratiti uljeza.

Ipak, vozilo koje je osmislila Tajna služba, rukovodeći se time da ne treba otkrivati sve adute pred potencijalnim pretnjama, po mnogo čemu ostaje tajnovito, pa brojne njegove potpune karakteristike nikada nećemo saznati.

Video: Telohranitelji Trampa i Putina pokazali koliko brinu o šefovima

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA