≫ 

Šta će biti sa Serijom 7: BMW otkrio važne detalje o budućnosti svog najprestižnijeg modela

Očekivanja onih koji su predvideli kako će teći razvoj ove serije donekle su ispunjena...

  • 0
BMW M760i

BMW M760i / Foto: BMW Group

Izvršni direktor kompanije BMW Oliver Zips, zvanično je objavio planove za proizvodnju nove Serije 7. Time je stavio tačku na nagađanja koja su mediji i stručnjaci iz automobilske industrije imali u vezi sa njom.

Kao što se i očekivalo, u okviru ove serije biće proizvedeni i automobili koji će u potpunosti biti električni. Osim toga, Zips je potvrdio i da će biti proizvođeni i novi automobile sa benzinskim i dizel motorima, iako je malo verovatno da će se potonji naći na tržištu SAD.

BMW M760i

BMW M760i / Foto: BMW Group

- Svi pogonski sklopovi biće bazirani na jednoj arhitekturi, a najmoćnija vozila iz Serije 7 biće potpuno električna - rekao je Zips.

Još uvek aktuelni model BMW M760i pokreće V12 motor zapremine 6,6 litara, dodatno opremljen tandemom turbo punjača. To je automobile sa pogonom na sve točkove i 600 konjskih snaga, koji sprint od 0 do stotke obavlja za 3,7 sekundi i postiže maksimalnu (elektronski ograničenu) brzinu od 250 kilometara na čas.

Međutim, BMW Serije 7 najverovatnije više neće biti opreman V12 i V8 motorima, a električna vozila ove serije biće još brža i snažnija. Odluka kompanije BMW da proizvodi vozila sa različitim tehnologijama pogona pomoći će u tranziciji čuvenog bavarskog proizvođača ka potpuno električnim vozilima, piše CarBuzz.

Zips nije izneo više detalja o novoj BMW-ovoj Seriji 7 za 2022. godinu, kao što je cena u odnosu na direktnog rivala u kategoriji luksuznih električnih automobila - Tesla Model S.

BMW M760i danas košta oko 160.000 dolara (odnosno oko 140.000 evra u Evropi), dok najskuplji Model S drži cenu od oko 100.000 dolara. Iako se nova Serija 7 trenutno razvija, BMW se fokusira na detalje u vezi sa lansiranjem prve i4 potpuno električne limuzine.

BMW i4

BMW i4 / Foto: BMW Group

BMW i4, koji bi trebalo da zameni BMW Serije 4 Gran Coupe, zadržaće izgled kupea sa četvora vrata koji se mnogima dopada.

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA