Da li je moguće kupiti automobil na auto-placu za vreme vanrednog stanja?

Pre vanrednog stanja, auto-placevi su mogli da vam završe sve u vezi registracije, sada je situacija mnogo komplikovanija

  • 2
Prodaja službenih vozila Foto: Milena Đorđević

Uvođenje vanrednog stanja kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, mnogima je otežalo poslovanje, pa i onima koji se bave prodajom polovnih automobila. Zbog novonastale situacije, kada razne institucije ne rade, uključujući i šaltere MUP-a, postavlja se pitanje da li sada uopšte može da se kupi automobil?

Mogu li da kupim auto na auto-placu?

Da - možete. Sama kupovina nije problem.

Ne morate da idete kod notara (koji su, inače, prestali da overavaju sva dokumenta osim u hitnim/opravdanim slučajevima), pošto ne kupujete auto od fizičkog lica. Iz istog razloga ne morate da plaćate porez na prenos vlasništva.

Dakle, ne postoje prepreke da kupite auto na auto-placu. Tu je ipak problem druge prirode zbog kojeg će vam trebati malo strpljenja.

Kako da registrujem kupljeni auto pošto šalteri MUP-a ne rade?

Pre vanrednog stanja, auto-placevi su mogli da vam završe sve u vezi registracije. Sada je situacija mnogo komplikovanija.

Ipak, i dalje je moguće registrovati auto kupljen na auto-placu, samo što treba ispratiti proceduru koju su propisali nadležni.

To znači da treba MUP-u poslati email na adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i zatim čekati odgovor sa daljim instrukcijama.

Savetujemo da u e-mailu što konkretnije i preciznije objasnite šta tražite, bez suvišnih pitanja koja se ne odnose konkretno na registraciju vozila. Takođe obavezno ostavite svoj broj telefona.

Prodaja službenih vozila Foto: Milena Đorđević

Prenosimo deo odluke MUP-a objavljene u Službenom glasniku:

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

U „slobodnom prevodu“ to znači da će MUP izdavati saobraćajne dozvole samo onima koji ih nemaju – tj. onim automobilima koji nisu registrovani, a vlasnici žele da ih registruju. Ovo „prevodimo“ zbog toga što saobraćajne i vozačke dozvole kojima je istekao rok i dalje smatraju važećim sve dok traje vanredno stanje.

Inače, registarske tablice se nigde konkretno ne pominju, ali se podrazumeva da se i one dobijaju uz saobraćajnu dozvolu.

Kupovina prodaja automobila Foto: Profimedia

Da li moram sam da šaljem ovaj e-mail sa zahtevom ili to može auto-plac da obavi umesto mene?

Kontaktirali smo veći broj auto-placeva. Naravno, većina je spremna da pomogne koliko god je u njihovoj moći, ali najsigurnije je da to obavite sami, u svoje ime, kako bi se izbeglo eventualno kašnjenje u komunikaciji ili neke druge komplikacije.

(Telegraf.rs/Polovni automobili)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kg

    21. mart 2020 | 12:46

    Ja sam poslao mail još prvog dana kada je uvedeno v. stanje i još nisam dobio nikakav odgovor a odradio sam tehnički i sve uplatio još 12 marta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA